fbpx Skip to main content
Brončana lobanja stoji ispod sata, te simbolizira je li dropshipping mrtav

Prodaju proizvoda na internetu bez fizičkog inventara, zovemo još i dropshipping. On je popularan model e-trgovine posljednjih nekoliko godina. Oni koji tek planiraju krenuti, sumnjaju u njegovu isplativost, te ih zanima je li dropshipping mrtav i isplati li se početi.

Situacija se s vremenom promijenila. Javili su se novi problemi i trendovi koji se često mijenjaju. Danas više nije dovoljno pronaći maskicu za mobitel na Aliexpressu, napraviti web shop za 20 minuta i okrenuti tisuće eura.

Kao i kod svakog poslovnog modela, postoje prednosti i mane koje treba uzeti u obzir. U ovom ćemo članku istražiti stanje dropshipping industrije i vidjeti je li dobra ideja pokrenuti dropshipping trgovinu u 2023. godini.

Ako želiš biti u toku sa suvremenim problemima, odvoji nekoliko minuta i pažljivo pročitaj ostatak članka kojeg smo sastavili samo za tebe. Naletit ćeš na neočekivane činjenice koje će ti pomoći da izgradiš uspješan dropshipping web shop.

Novi problemi u dropshippingu

Velika konkurencija

Unatoč ovim prednostima, industrija dropshippinga suočila se s nekim izazovima posljednjih godina. S porastom e-trgovine i lakoćom pokretanja dropshipping poslovanja, tržište je postalo zasićeno velikim brojem igrača.

Posljedica toga su niže profitne marže i povećan pritisak da se nova trgovina istakne na natrpanom tržištu.

Poslodavci koji se bave dropshippingom obaraju rukeMeđutim, na tržištu još uvijek postoji i više nego dovoljno mjesta. Ako znaš kako odraditi sve pod konac, nećeš imati problem s konkurencijom. Preporučamo ti da zakažeš besplatne konzultacije s našim timom, kako bismo ti pomogli u tvojem dropshipping pothvatu.

Jedan od načina na koji se možeš istaknuti, jest sjajna korisnička podrška i razumijevanje potreba.

Neprestano prilagođavaj i razvijaj web shop u svrhu poboljšanja korisničkog iskustva. Stalnim traženjem načina za poboljšanje, smanjit ćeš negativna dropshipping iskustva i održati uspješno poslovanje.

Konkurencija u dropshipping industriji je žestoka i važno je da se tvrtka ističe kako bi privukla kupce. To zahtijeva dobro promišljen marketinški plan koji uključuje razne strategije.

Neke strategije za kvalitetan marketing:

  • Optimizacija za tražilice (SEO)
  • Marketing na društvenim mrežama
  • Marketing putem e-pošte

Ako ne sumnjaš u svoje sposobnosti da se nosiš s ovim izazovima, pokretanje dropshipping trgovine u 2023. godini dobra je prilika. Međutim, važno je upamtiti da pokretanje bilo kojeg posla zahtijeva naporan rad i predanost, te da nema jamstva za uspjeh.

Kvaliteta proizvoda

Drugi izazov je kvaliteta proizvoda i dobavljača. Budući da dropshipper nema izravnu kontrolu nad proizvodima ili procesom isporuke, teško je osigurati dosljedno i kvalitetno korisničko iskustvo. Oštećeni proizvodi ili sporo vrijeme isporuke, mogli bi dovesti do negativnih recenzija i odljeva kupaca.

Ukoliko dobavljač koristi materijale niske kvalitete ili oštre kutove u procesu proizvodnje, proizvodi mogu biti loše izrađeni i skloni lomljenju ili kvaru. Naravno, imaj na umu da ti preuzimaš odgovornost.

Zamisli da prodaješ LED trake. Jedna narudžba stigne u savršenom stanju, dok druga stigne bez napajanja. Ova situacija može biti frustrirajuća za kupce i opasno naštetiti tvojem ugledu. Izbjegni navedeni scenarij u širokom luku!

Kontrola nad ispunjenjem narudžbe

Jedan od glavnih nedostataka je kontrola nad procesom ispunjenja. Budući da je dobavljač odgovoran za rukovanje zalihama i otpremu, dropshipper ima ograničenu kontrolu nad kvalitetom proizvoda i brzinom isporuke. To može dovesti do nezadovoljstva kupaca i negativnih recenzija, što može naštetiti ugledu tvrtke.

mladić radi u skladištu i ispunjava dropshipping narudžbeAko dobavljač ima problema sa svojim skladištem ili otpremom, može izravno utjecati na poslovanje dropshippera i dovesti do kašnjenja narudžbi. Nastoj smanjiti negativna dropshipping iskustva.

Pažljivo istraži i odaberi pouzdanog dobavljača. To uključuje traženje recenzija i preporuke drugih tvrtki, te sklapanje ugovora kako bi se osiguralo da dobavljač zadovolji potrebe poslovanja.

Jasna komunikacija i proaktivnost u rješavanju problema, bitni su čimbenici kod odnosa s dobavljačem.

Niske marže

Profitne marže u dropshipping industriji mogu biti niske, osobito s povećanjem konkurencije. Teško se istaknuti u moru konkurencije i imati originalan shop. Upravo ta činjenica dovodi do niske prodaje i niske dobiti.

Svatko tko se bavi dropshippingom, mora konstantno raditi na marketingu i pridobijanju kupaca kako bi poslovanje bilo uspješno. Spomenuli smo nekoliko čimbenika koji izravno utječu na tvoju maržu.

Veleprodajne cijene

Profitna marža u dropshippingu je razlika između veleprodajne cijene proizvoda i maloprodajne cijene. Ako je veleprodajna cijena visoka, profitna marža bit će niža. Bitno je da kao vlasnik web shopa pažljivo istražiš i pregovaraš s dobavljačima za najbolju cijenu.

Troškovi dostave

Ako dobavljač naplaćuje visoke naknade za dostavu, to može smanjiti profitnu maržu. Pokušaj pažljivo razmotri troškove dostave kada određuješ maloprodajnu cijenu proizvoda.

Marketing proizvoda

Marketing je ključan faktor za uspjeh u dropshippingu, ali može biti i značajan trošak. Ne odradiš li marketinški dio kvalitetno, garantiramo ti da nećeš vidjeti nikakve rezultate.

Razmotri marketinški proračun i usredotoči se na učinkovite taktike koje će potaknuti prodaju i pomoći u održavanju zdrave profitne marže. Odgledaj što je moguće više tutorijala o ovom faktoru i podigni prodaju u svojoj dropshipping prodavaonici.

Kršenja prava vlasništva

Iako još ne znamo nekoga kome se ovo desilo, možda bismo trebali spomenuti posljednju prijetnju. Naime, u dropshippingu postoji rizik od kršenja prava intelektualnog vlasništva.

sudski čekić odložen na stolu u sudniciBudući da dropshipper preprodaje proizvode dobavljača, postoji rizik od povrede intelektualnog vlasništva proizvođača ili druge strane.

Važno je da pažljivo istražiš proizvode i dobiješ potrebne licence ili dozvole ako je u pitanju proizvod sa određenom robnom markom. Na taj ćeš način izbjeći sve potencijalne pravne probleme i uzroke.

Sjajne prednosti kod dropshippinga

Dropshipping je veoma popularan model e-trgovine, a uz spomenute mane, donosi i brojne prednosti. Sama pomisao na korist koju dobivaš pokretanjem ovog modela, čini sve negativne čimbenike manje važnima. 

Nijedna od gore navedenih činjenica ne odgovara na pitanje je li dropshipping mrtav.

Elegantna dama pokazuje prednosti dropshippingaNiski početni troškovi

Budući da ne moraš kupovati i skladištiti zalihe, nema potrebe za velikim ulaganjem unaprijed. Dovoljno ti je par stotina eura za početak. Dropshipping je sjajna opcija za one koji žele pokrenuti web shop sa ograničenim budžetom.

Fleksibilnost

Kao što već znaš, ne moraš brinuti o upravljanju zalihama. Jednostavno brzo dodaješ i uklanjaš proizvode iz tvojih kolekcija. Tako se prilagođavaš promjenjivim tržišnim trendovima i zahtjevima kupaca.

Izgradnja i upravljanje web shop može biti problematično za početnika. Zato ti preporučamo da saznaš kako dodati proizvod u Shopify i namjestiti prodavaonicu.

Jednostavan početak

Model dropshippinga također je jednostavan za ulazak jer ne zahtijeva puno specijaliziranog znanja ili iskustva. Uz pravog dobavljača, web shop i marketinšku strategiju, moguće je pokrenuti dropshipping trgovinu bez prethodnog iskustva.

Početnici koji žele znati kako zaraditi na internetu, često odabiru ovaj biznis model. Na kraju krajeva, naučit ćeš bitne stvari poput marketinga, pozicioniranja proizvoda na tržište, te vođenja web shopa.

Neovisnost o lokaciji

S obzirom da tvrtka ne mora brinuti o fizičkom inventaru ili prodajnom izlogu, možeš voditi svoje poslovanje s bilo kojeg mjesta. Treba ti samo priključak na internet i ugodan radni ambijent. Mogućnost vođenja poslovanja od kuće ili tijekom putovanja, zvuči zaista primamljivo.

Brza prilagodba i upravljanje rizikom

Diversifikacijom tokova prihoda, jednostavno ćeš rasporediti rizik. Na primjer, ako jedan dobavljač ima problema sa zalihama ili otpremom, to neće nužno utjecati na cijelo poslovanje, budući da se možeš osloniti na druge dobavljače.

Web shop koji radi dropshipping, ima fleksibilnost za brzo dodavanje ili uklanjanje proizvoda. To omogućuje tvrtki da se prilagodi promjenjivim tržišnim trendovima i zahtjevima kupaca.

Je li kasno početi dropshipping u 2023.?

Dakle, je li dropshipping mrtav? Kratak odgovor je – ne. Iako se industrija svakako razvila i suočava s nekim izazovima, još uvijek je održiva opcija za one koji žele pokrenuti e-trgovinu. Ipak, važno je pažljivo istražiti i odabrati pouzdanog dobavljača te stalno raditi na poboljšanju korisničkog iskustva.

Kao i kod svakog poslovnog pothvata, važno je pažljivo razmotriti potencijalne rizike i nagrade prije donošenja odluke. Evo nekoliko stvari koje treba uzeti u obzir:

  • Imaš li vremena i resursa posvetiti se izgradnji web shopa i marketingu?
  • Posjeduješ li vještine i znanja potrebna za izradu marketinškog plana i upravljanje korisničkom službom?
  • Možeš li se prilagoditi promjenjivom tržištu i trendovima u industriji?

Svatko tko je siguran u svoju sposobnost da se nosi s ovim izazovima i voljan je uložiti vrijeme i trud, pokretanje dropshipping poslovanja 2023. mogla bi biti dobra prilika. Međutim, važno je upamtiti da pokretanje bilo kojeg posla zahtijeva naporan rad i predanost, te da nema jamstva za uspjeh.

Sve u svemu, dropshipping nije mrtav, ali je iznimno konkurentan.

Ivan Kapustić

Osnivač zajednice i stvaratelj edukativnog sadržaja. Iako je mlad, već godinama se bavi e-trgovinom i digitalnim marketingom. U ovom timu može savršeno obavljati zadatke na bilo kojoj poziciji. Kad nije prezaposlen voli kampirati, čitati knjige i snimati, te montirati Youtube videozapise.

Ostavi komentar