fbpx Skip to main content

ljudska ruka koja tipka po laptopu i radi copywriting

Već duže vrijeme prodaješ online, a ne znaš što je copywriting? On je ključan element svake marketinške kampanje, a pojam “copywriting” opisuje umjetnost pisanja teksta za marketinške svrhe.

To znači da se tekstovi pišu s ciljem uvjeravanja publike da kupi određeni proizvod ili uslugu. Kopirajteri se koriste različitim tehnikama pisanja kako bi stvorili privlačan tekst koji potiče čitatelje na akciju.

Ako pročitaš opis proizvoda ili promotivni materijal koji te uspije uvjeriti da kupiš nešto bez prethodnog plana, to je vjerojatno rezultat dobrog copywritinga.

U ovom članku, usredotočit ćemo se na copywriting značenje u kontekstu pisanja opisa proizvoda. Dobro napisan opis proizvoda može biti ključan faktor u prodaji proizvoda ili usluge.

Ako se baviš e-trgovinom ili tek počinješ dropshipping, tvoj glavni cilj mora biti uvjeriti potencijalne kupce da je proizvod kojeg promoviraš vrijedan njihovog novca.

U nastavku članka, detaljnije ćemo objasniti kako napisati sjajan opis proizvoda koristeći copywriting tehnike.

Što je Copywriting?

Copywriting je umjetnost pisanja teksta za marketinške svrhe. Cilj copywritinga je uvjeriti publiku da kupi proizvod ili uslugu.

Copywriteri koriste različite tehnike pisanja kako bi privukli pažnju potencijalnih kupaca i potaknuli ih na akciju. Ova vrsta pisanja koristi se u reklamnim oglasima, prodajnim e-mailovima, opisima proizvoda, te u drugim marketinškim materijalima.

Dobri copywriteri razumiju ciljnu publiku, koriste pozitivne i opipljive riječi i koriste društvene dokaze kako bi potkrijepili tvrdnje o kvaliteti proizvoda.

Tehnika storytellinga također je važna u copywritingu, jer priče mogu pomoći da se stvori emocionalna veza između publike i proizvoda.

Razlika između copywritinga i ostalih oblika pisanja

Copywriting se razlikuje od drugih oblika pisanja po svojoj svrsi. Dok ostale vrste pisanja imaju za cilj informiranje, zabavu ili izvještavanje, ovdje je razlika to što je copywriting usmjeren na prodaju.

Copywriteri pišu kako bi uvjerili publiku da kupi proizvod ili uslugu, dok drugi pisari pišu s drugačijim ciljevima.

Copywriting također koristi različite tehnike i stilove pisanja. Uspješan copywriting treba biti jasan, emocionalno privlačan i sadržavati poziv na akciju, dok druge vrste pisanja imaju različite kriterije za uspješnost.

Copywriting se koristi u marketinškim materijalima, dok se druge vrste pisanja koriste u drugim kontekstima.

Ukratko, copywriting je umjetnost pisanja teksta za prodaju. Razlikuje se od drugih oblika pisanja po svrsi, stilu i tehnikama koje se koriste. Ako želiš uspješno prodati svoje proizvode ili usluge, copywriting je ključna vještina koju moraš naučiti.

pisanje sadržaja papir i olovka

Zašto je važan dobar opis proizvoda?

Dobar opis proizvoda ključan je za uspješnu prodaju. Kada kupci pregledavaju proizvode na internetu ili u trgovini, opis proizvoda može ih privući ili odbiti. Copywriting ima veliki utjecaj na to kako se proizvod percipira i želi li ga se kupiti.

Utjecaj dobro napisanog opisa proizvoda na prodaju

Dobar opis proizvoda koristi privlačne riječi koje opisuju proizvod na način da se kupac osjeća kao da mu je taj proizvod neophodan. Uz to, dobro napisan opis proizvoda treba sadržavati jasne i precizne informacije o proizvodu, uključujući njegove karakteristike, prednosti i funkcije.

Primjeri dobrih i loših opisa proizvoda

Primjer lošeg opisa proizvoda:

“Ovo je torba za nošenje stvari.”

Primjer dobro napisanog opisa proizvoda:

“Ova elegantna torba idealna je za nošenje vaših svakodnevnih potrepština. Izrađena od visokokvalitetne kože, torba je izdržljiva i dugotrajna. Svi vaši predmeti mogu se lako organizirati unutar torbe, a unutarnji džepovi osiguravaju sigurno mjesto za vaš novčanik i mobitel. Torba dolazi u tri prekrasne boje koje će odgovarati svakom stilu odijevanja.”

Ovaj primjer dobro napisanog opisa proizvoda koristi pozitivne i opipljive riječi kako bi kupcu prikazao prednosti i funkcije proizvoda.

laptop priprema pisanje copywriting

Osim toga, opis je jasan i precizan te opisuje detalje koji su važni kupcima. S druge strane, primjer loše napisanog opisa proizvoda je suhoparan i ne sadrži dovoljno informacija koje bi potaknule kupca na kupnju.

Još primjera dobrih i loših opisa proizvoda:

Loš opis proizvoda:

“Pametni telefon sa 5G vezom. Ima 6,5-inčni zaslon visoke razlučivosti i dvostruku kameru za fotografije. Ima 128 GB prostora za pohranu podataka.”

Ovaj opis proizvoda je vrlo osnovan i ne daje puno razloga zašto bi netko trebao kupiti ovaj telefon. Također ne naglašava jedinstvene prednosti telefona i ne govori ciljnoj publici što je točno tako posebno u vezi ovog telefona.

Dobar opis proizvoda:

“Upoznajte novi pametni telefon koji će vam promijeniti život. Sada možete doživjeti sve prednosti 5G mreže na 6,5-inčnom zaslonu visoke razlučivosti koji pruža nevjerojatno jasan prikaz. Uz dvostruku kameru, možete uhvatiti svaki trenutak i pohraniti ga na 128 GB prostora za pohranu. Ovaj telefon je izgrađen za brzinu i performanse, tako da možete obaviti sve zadatke s lakoćom. Naručite danas i iskusite sve prednosti ovog nevjerojatnog uređaja.”

Ovaj opis proizvoda je mnogo učinkovitiji jer naglašava prednosti 5G mreže, velikog zaslona, dvostruke kamere i velikog prostora za pohranu podataka.

Također se obraća ciljnoj publici s pozivom na akciju za narudžbu i obećava životnu promjenu uz ovaj telefon. Nadamo se da smo ti pobliže uspjeli pojasniti što je copywriting.

Kako napisati sjajan opis proizvoda

Ako već posjeduješ svoju online trgovinu, ključno je da privučeš pažnju potencijalnih kupaca i da ih zainteresiraš za ono što nudiš.

Jedan od načina za postizanje ovoga je kroz pisanje sjajnog opisa proizvoda koji će efektno opisati tvoj proizvod na način koji će potencijalnim kupcima biti primamljiv.

pisanje opisa proizvoda žena laptop

U ovom dijelu ćemo dati nekoliko savjeta i smjernica koje će ti pomoći da napišeš privlačan, uvjerljiv i informativan opis proizvoda.

Razumijevanje ciljne publike i njihovih potreba

Ključni korak u pisanju dobrog opisa proizvoda je razumijevanje ciljne publike i njihovih potreba. Bez toga, opis proizvoda može biti neprikladan i neprivlačan za kupce. Stoga je važno razmisliti o tome tko su tvoji kupci i što ih privlači u proizvodu.

Napravi istraživanje tržišta da saznaš više o svojim kupcima i o tome što im je važno kod proizvoda. Razmisli o tome koje su njihove potrebe, želje i interesi te prilagodi opis proizvoda prema tome.

Korištenje pozivnih i opipljivih riječi

Kada pišeš opis proizvoda, ključno je koristiti pozivne i opipljive riječi koje će kupce privući i uvjeriti da im je taj proizvod potreban.

Umjesto da se fokusiraš na tehničke karakteristike proizvoda, usredotoči se na to kako proizvod može poboljšati život kupca.

Također, koristi opipljive riječi koje će kupcu omogućiti da zamisli kako bi se osjećao koristeći proizvod, na primjer “mekan”, “gladan”, “svjež” i slično.

analiza tržišta proizvoda pisanje opisa

Što je copywriting ako ne poticanje čitatelja na akciju kroz prednosti koje dobija?

Primjeri pozivnih fraza su “ne propustite ovu priliku”, “iskoristite ovu posebnu ponudu”, “osigurajte svoj primjerak sada” i slične.

Korištenje tehnika poput storytellinga i društvenih dokaza

Kada pišeš opis proizvoda, korisno je koristiti tehnike poput storytellinga i društvenih dokaza kako bi se kupac osjećao povezanim s proizvodom i uvjeren da je to proizvod koji mu je potreban.

Storytelling je tehnika koja uključuje pripovijedanje priče koja će kupca privući i potaknuti ga da se osjeća povezano s proizvodom.

Ova tehnika se može primijeniti na različite načine, na primjer, korištenjem priče o tome kako je proizvod nastao ili priče o zadovoljnom kupcu koji je koristio proizvod.

Društveni dokazi su također učinkovita tehnika koja se koristi u copywritingu. Ova tehnika uključuje korištenje pozitivnih komentara i recenzija drugih kupaca kako bi se potencijalni kupci osjećali uvjerenije u kupnju proizvoda.

To može biti u obliku citata zadovoljnih kupaca, statistika o zadovoljstvu kupaca ili izjave nezavisnih stručnjaka o proizvodu.

Korištenje jasne i jednostavne strukture

Kada pišeš opis proizvoda, ključno je koristiti jasnu i jednostavnu strukturu kako bi kupac mogao lako pratiti informacije o proizvodu.

Jednostavna struktura opisa proizvoda obično uključuje opis proizvoda, njegove prednosti i funkcije, te poziv na akciju.

Opis proizvoda treba biti kratak i precizan, a prednosti i funkcije bi trebale biti jasno navedene. Na kraju opisa proizvoda, važno je uključiti poziv na akciju, koji će potaknuti kupca da kupi proizvod.

laptop kava mobitel stol pisanje

Korištenje jasne i jednostavne strukture opisa proizvoda može biti ključno u privlačenju kupaca i povećanju prodaje. Kupac će biti skloniji kupiti proizvod ako mu je opis jasan i lako razumljiv.

Najčešće greške u copywritingu

Iako copywriting može biti učinkovit alat za poboljšanje prodaje proizvoda, postoji nekoliko uobičajenih grešaka koje bi trebalo izbjegavati.

Zbunjujuće informacije

Jedna od najčešćih grešaka u copywritingu opisa proizvoda je korištenje previše tehničkog jezika i nepotrebnih informacija koje ciljna publika neće razumjeti ili se neće brinuti za njih.

Umjesto toga, treba se fokusirati na prednosti proizvoda i razloge zašto bi ciljna publika trebala kupiti taj proizvod.

Nedostatak preciznosti

Druga uobičajena greška je korištenje generičkih ili preopćenitih izjava. Umjesto općih tvrdnji, copywriting opisa proizvoda bi trebao biti što konkretniji i opipljiviji, kako bi ciljna publika mogla lakše zamisliti kako bi proizvod izgledao u svom životu.

Izostanak poziva na akciju

Treća greška je izostavljanje jasnog poziva na akciju. Svaki opis proizvoda trebao bi imati jasan poziv na akciju koji potiče ciljanu publiku da kupi proizvod.

Nerealnost

Konačno, izbjegavajte pretjerivanje. Pretjerana tvrdnja ili preuveličavanje kvalitete proizvoda može dovesti do nedostatka povjerenja ciljne publike i negativnog utjecaja na prodaju.

Sve što moraš zapamtiti o copywritingu

Možemo vidjeti da copywriting i sjajan opis proizvoda igraju ključnu ulogu u povećanju prodaje proizvoda i poboljšanju tržišne konkurentnosti.

Copywriting je umjetnost pisanja teksta koji privlači pozornost ciljne publike i potiče ih na akciju. Dobro napisan opis proizvoda ne samo da opisuje značajke proizvoda, već ističe i prednosti koje proizvod pruža i rješava potrebe ciljne publike.

kupnja online proizvoda putem laptopaDa bismo napisali sjajan opis proizvoda, potrebno je razumjeti ciljnu publiku i njihove potrebe, koristiti pozitivne i opipljive riječi, te primijeniti tehnike poput storytellinga i društvenih dokaza.

To što je copywriting moćan faktor u prodaji, opet ne znači da je i najvažniji, te se podrazumijeva da tvoja ponuda prije svega bude sjajna.

Važno je izbjegavati uobičajene greške u copywritingu, kao što su korištenje previše tehničkih izraza, nedostatak jasnog i preciznog poziva na akciju i zanemarivanje potreba ciljne publike.

U konačnici, sjajan opis proizvoda može pomoći ti pomoći da se izdvojiš na tržištu, povećaš prodaju i stekneš vjerne kupce. Korištenje copywritinga za pisanje opisa proizvoda može biti veliki korak prema postizanju tih ciljeva.

Ivan Kapustić

Osnivač zajednice i stvaratelj edukativnog sadržaja. Iako je mlad, već godinama se bavi e-trgovinom i digitalnim marketingom. U ovom timu može savršeno obavljati zadatke na bilo kojoj poziciji. Kad nije prezaposlen voli kampirati, čitati knjige i snimati, te montirati Youtube videozapise.

Ostavi komentar