fbpx Skip to main content

Čovjek uz kavu odgovara na recenzije kupaca u Shopify prodavaonici

Kad kupuješ neki proizvod online, sigurni smo da te zanima što ostali ljudi o njemu misle. Za vlasnike web shopova i dropshippere, recenzije kupaca mogu poboljšati ili narušiti reputaciju njihove trgovine.

One igraju bitnu ulogu u uspjehu svakog online biznisa. Pomoću njih dobivamo povratnu informaciju o proizvodima i uslugama koje nudimo, gradimo povjerenje s potencijalnim klijentima, te ostvarujemo bolje prodajne rezultate.

Ukoliko si voditelj Shopify trgovine, uvoz recenzija kupaca može biti jednostavan način za prezentaciju proizvoda i unapređenje kredibiliteta trgovine.

U ovom članku ćemo obraditi sve najvažnije korake o tome kako importirati recenzije kupaca u Shopify, te pomoći da izvučeš maksimum iz njih.

Ukoliko se pridržavaš uputa objašnjenih u ovom članku, osiguravaš pozitivno iskustvo kupaca tvoje trgovine tako što će dobiti bolji uvid u to što može očekivati od proizvoda i tebe kao trgovca.

Općenito o recenzijama kupaca

Recenzije kupaca su pisana povratna informacija od strane klijenata o proizvodima ili uslugama koje nudimo, u našem slučaju, u Shopify trgovinama. Radi se o moćnoj metodi kojom prethodni kupci prenose informacije o korištenju proizvoda svim potencijalnim budućim kupcima. Recenzije omogućuju da raspolažu sa što više relevantnih informacija prilikom odluke o kupovini.

Recenzije se u Shopifyu mogu ostaviti na svakoj pojedinoj stranici proizvoda, te mogu sadržavati ocjenu, kao i tekstualni osvrt. Spomenuti podaci ostaju pod kontrolom moderatora stranice koji ih može editirati i osigurati da unapređuju iskustvo posjetitelja trgovine.

Djevojka i tinejdžer postavljaju recenzije kupaca u nečiju Shopify trgovinu

Brojne su koristi koje recenzije proizvoda donose Shopify trgovini:

  • Gradnja povjerenja s potencijalnim kupcima: Recenzije pružaju mogućnost da potencijalni kupci vide stvarna iskustva korisnika što povećava sveukupno povjerenje u ono što trgovina nudi.
  • Bolje iskustvo za kupce: Povratna informacija dobivena od strane kupaca omogućava vlasniku trgovine da identificira područja koja se mogu unaprijediti.
  • Poboljšanje optimizacije za tražilice (SEO): Trgovine koje imaju recenzije kupaca ostvaruju bolju vidljivost u rezultatima pretraživanja što omogućava veći promet na samoj stranici.
  • Povećanje prodaje: Pozitivne recenzije mogu imati značajan utjecaj na prodaju s obzirom da pružaju kredibilitet i potiču na kupnju.
  • Bolji razvoj proizvoda: Uvidom u to što se kupcima sviđa, a što ne, vlasnik trgovine dobiva mogućnost za kreiranje boljih ponuda i proizvoda u budućnosti.

Vrste recenzija kupaca

Shopify nudi razne oblike recenzija kupaca kako bi pomogli online biznisima prikazati svoje proizvode i usluge. Ocjenjivanje zvjezdicama omogućuje kupcima da daju ocjenu proizvodu od 1 do 5. Pružajući tako brz i jednostavan način da iskažu svoje mišljenje. Tekstualne recenzije pružaju kupcima priliku da svoja iskustva podijele u više detalja.

Shopify također nudi opciju da verificirani korisnici ostavljaju recenzije, a radi se o kupcima verificiranih od strane te trgovine, kako bi produbili odnose na relaciji “trgovina-kupac” i pružili dodatnu sigurnost za buduće kupce. Povjerenje je ključan faktor za uspjeh svake Shopify trgovine, stoga platforma nudi ove mogućnosti radi povećanja ukupne efektivnosti i efikasnosti trgovine.

Postavljanje recenzija u Shopifyu

Postavljanje Shopify recenzija je jednostavan proces koji može pomoći trgovini u efektivnoj komunikaciji s kupcima i prikupljanju vrijednih povratnih informacija.

U ovom odjeljku ćemo predstaviti korake za postavljanje Shopify recenzija kupaca, uključujući omogućavanje recenzija, dodavanje obrasca za pregled na stranicama proizvoda, te moderiranje i objavljivanje recenzija.

Kako omogućiti recenzije

Ako želiš omogućiti kritike kupaca, trebat ćeš pristupiti Shopify nadzornoj ploči, te iz nje odabrati “Apps” i dodati aplikaciju za unos recenzija kupaca. One će omogućiti tvojim kupcima da ostave recenziju i podignu vjerodostojnost tvojeg web shopa.

Također možeš prilagoditi postavke za recenzije kupaca, poput omogućavanja kritika od neprovjerenih kupaca ili zahtijevanja od kupaca da se prijave da bi ostavili kritiku. Nakon što omogućiš recenzije kupaca, one će biti dostupne za kupce da ih ostave na stranicama s tvojim proizvodima.

Ruka koja prstom pokazuje na pet zvjezdica ocjene kupaca

Preporučujemo da koristiš navedene aplikacije:

Aplikacija “Product Reviews” besplatna je, dok ćeš ostale morati plaćati na mjesečnoj bazi za neke značajke. Predlažemo ti da detaljnije proučiš svaku od njih i doneseš najbolju odluku za tebe.

Moderiranje sadržaja

Moderacija sadržaja ti omogućuje da kontroliraš kvalitetu i ton recenzija koje su prikazane na web shopu. Time osiguravaš da kritike odgovaraju slici tvojeg brenda kojeg posjeduješ.

Svaka od navedenih aplikacija ima opciju moderiranja sadržaja. Prilično su jednostavne tako da nećeš imati problema s nijednom od 3 aplikacija koje smo prije naveli kao preporuku.

Odatle možeš pregledati sve kritike kupaca i odobriti ili odbaciti ih prema svojoj želji. Također možeš postaviti automatizirana pravila moderacije, kao što je filtriranje kritika koje sadrže određene ključne riječi ili imaju specifičnu ocjenu.

Maksimiziranje koristi recenzija

Razumijevanjem kako efektivno iskoristiti kritike kupaca, možeš povećati prodaju, poboljšati angažman kupaca i povećati opće korisničko iskustvo.

U ovom dijelu ćemo istražiti različite načine na koje možeš maksimizirati korist od kritika kupaca u svojoj Shopify trgovini, od postavljanja i prilagođavanja obrasca za kritiku do moderiranja i prikazivanja kritika na način koji odgovara tvojim kupcima.

Odgovaranje korisnicima

Odgovaranje na recenzije kupaca je važan aspekt upravljanja online reputacijom tvojeg Shopify dućana. Ne samo da pokazuje da cijeniš mišljenja svojih kupaca, već ti također daje priliku da riješiš bilo kakva pitanja ili probleme koje oni mogu imati.

Kada odgovoriš na recenziju kupaca, bilo pozitivnu ili negativnu, to pokazuje da brineš o svojim kupcima i da je tvoj shop posvećen pružanju najboljeg mogućeg iskustva. Prilikom pisanja odgovora, važno je da on bude profesionalan, ljubazan i empatičan. Adresiraj specifične točke navedene u recenziji, ispričaj se ako je potrebno i ponudi rješenje ako je primjenjivo.

Žena odgovara na recenzije Shopify dropshipping trgovine s pozitivnim iskustvom

Savjetujemo da nakon što kupac ostavi recenziju za proizvod, umjesto kratkog odgovora i zahvale pokušaš postaviti neko pitanje kako bi više sanzao o njemu.

Zamisli da je kupac ostavio recenziju: “Proizvod je stigao i dostava je bila brza. Preporučujem svakom!” – Petar K., sama zahvala je sjajna, no ukoliko želiš maksimizirati rezultate odgovori u stilu: “Hej Petre, drago nam je što Vam se naš proizvod svidio. Voljeli bismo od Vas čuti, što Vam se još sviđa i što bismo mogli poboljšati?”, ovakav tip odgovora ne ostavlja kupcu drugu opciju, osim da odgovori na pitanja koja želiš saznati.

Odgovaranje na recenzije kupaca može pružiti vrijedne uvide u to što tvoji kupci zaista misle o tvojim proizvodima, što pomaže u poboljšanju rasta poslovanja.

Korištenje recenzija u marketingu i oglašavanju

Pozitivne recenzije igraju ulogu društvenog dokaza, odnosno, prikazuju iskustva drugih kupaca koji su zadovoljni s proizvodima ili uslugama, što dokazuje kvalitetu tvojeg web shopa u očima budućih kupaca.

Možeš istaknuti pozitivne recenzije na nekoliko načina, poput njihovog naglašavanja na početnoj stranici ili stranicama proizvoda. Također ih možeš podijeliti na društvenim mrežama, koristiti ih u marketinškim materijalima ili ih uključiti u email kampanje.

Isticanjem pozitivnih recenzija kupaca, gradiš povjerenje i vjerodostojnost s potencijalnim budućim kupcima i pokazuješ vrijednost i kvalitetu svoje ponude.

Najčešće poteškoće vezane za recenzije

Recenzije kupaca su vrijedan resurs za bilo koju internetsku trgovinu, ali također dolaze s vlastitim setom izazova. Bilo da se radi o upravljanju negativnim povratnim informacijama ili osiguranju autentičnosti recenzija, važno je biti svjestan mogućih poteškoća.

U ovom dijelu ćemo raspravljati o preprekama s kojima se vlasnici trgovina mogu susresti i pružiti savjete o tome kako ih prevladati. Razumijevanjem ovih izazova, možeš bolje upravljati svojim sustavom recenzija kupaca i maksimizirati koristi za tvoje dropshipping poslovanje.

Primanje negativnih recenzija

Primanje negativnih recenzija može biti izazovno za bilo koje poslovanje, ali važno je pristupiti im s pozitivnim stavom. Negativne recenzije pružaju priliku za poboljšanje proizvoda i usluge za kupce, a također mogu pokazati potencijalnim kupcima da ozbiljno shvaćaš povratne informacije kupaca.

Važno je odgovarati na negativne recenzije profesionalno i empatijski, priznati brige kupaca, te ponuditi rješenje kad god je to moguće. Adresiranjem negativnih recenzija i pokazivanjem posvećenosti zadovoljstvu kupca, možeš pretvoriti negativno iskustvo u pozitivno i izgraditi povjerenje.

Kupac koji je nezadovoljan proizvodima iz web shopa

Kad god netko ostavi negativnu recenziju, primi je kao kritiku i budi zahvalan jer sada znaš što nije u redu. Slušaj svoje kupce i nastavi poboljšavati svoj proizvod i svoju korisničku podršku.

Svaki čovjek iznimno cijeni kad je poštovan i saslušan. Iz tog razloga, radi na tome da zadovoljiš želje i potrebe kupaca. Upravo su oni glavni most koji te vodi do velikog uspjeha.

Upravljanje lažnim ili spam recenzijama

Lažne recenzije mogu ozbiljno naštetiti reputaciji trgovine i stvoriti zabunu za kupce. Spam recenzije mogu zagušiti sekciju recenzija i onemogućiti vidljivost pravih povratnih informacija kupaca.

Ukoliko te zanima više informacija o greškama koje moraš izbjeći da ne naštetiš ukupnoj prodaji trgovine, pročitaj članak koji govori o fatalnim greškama u dropshippingu koje ubijaju prodaju.

Upravljanje Shopify dropshipping recenzijama

Kako bi se Shopify korisnici suprotstavili ovom problemu, važno je imati uveden sustav za praćenje i moderiranje recenzija. To može uključivati korištenje alata za otkrivanje lažnih ili spam recenzija. Postavljanje filtera za uklanjanje recenzija koje sadrže određene ključne riječi, također je od pomoći.

Bitno je imati jasnu politiku za suočavanje s lažnim ili spam recenzijama i biti transparentan prema kupcima. Proaktivnim pristupom upravljanju lažnim ili spam recenzijama, možeš zaštititi reputaciju poslovanja. Tako ćeš osigurati da kupci mogu donositi informirane odluke na temelju pravih povratnih informacija.

Održavanje recenzija relevantnima i aktualnima

Objasnili smo važnost i svrhu Shopify recenzija, međutim, važno je i održavati ove recenzije relevantnima i ažurnima kako bi se osiguralo da pružaju najveću korist. To znači redovito provjeravati i uklanjati zastarjele ili nerelevantne recenzije, te ažurirati bilo koje informacije ili odgovore po potrebi.

S vremena na vrijeme možeš organizirati i neku nagradnu igru i postaviti uvjet da već postojeći kupci moraju napisati recenziju za proizvod kojeg su kupili. Možeš izraditi i svoj forum na webu kako bi kupci međusobno mogli pričati ili raspravljati o tvojim proizvoda.

Kako god okreneš, moraš smisliti metodu pomoću koje ćeš svoje recenzije održavati i ostaviti ih aktualnima. Nakon što to učiniš, samo prati što će se desiti sa tvojom prodajom.

Zaključak o recenzijama kupaca

Recenzije kupaca u Shopifyu igraju ključnu ulogu u uspjehu web shopa. Omogućavanjem i prilagođavanjem obrasca za recenzije, moderiranjem recenzija, trgovci mogu maksimalno iskoristiti njihove prednosti.

S druge strane, suočavanje s negativnim ili lažnim recenzijama može predstavljati neke izazove u ovom poslovanju.

Međutim, s pravim pristupom, recenzije kupaca u Shopifyu mogu pružiti vrijedne spoznaje. Također, mogu izgraditi povjerenje i vjerodostojnost s kupcima i naravno potaknuti bolju prodaju, te sveukupni rast tvojeg web shopa.

Ivan Kapustić

Osnivač zajednice i stvaratelj edukativnog sadržaja. Iako je mlad, već godinama se bavi e-trgovinom i digitalnim marketingom. U ovom timu može savršeno obavljati zadatke na bilo kojoj poziciji. Kad nije prezaposlen voli kampirati, čitati knjige i snimati, te montirati Youtube videozapise.

Ostavi komentar