fbpx Skip to main content

Kako pisati blog, prsti pišu po pisaćoj mašini zele boje na radnom stolu

Zamisli da imaš mogućnost dovesti ogroman broj posjetitelja u tvoj web shop, bez da uložiš ijedan cent u oglašavanje.

Bilo da se radi o dropshipping modelu ili klasičnom web shopu, svatko bi trebao znati kako pisati blog, te biti svjestan njegove važnosti.

Izrada kvalitetnog sadržaja, bitan je dio tvoje internetske prisutnosti i može igrati ključnu ulogu u uspješnosti tvoje prodaje.

U današnjem digitalnom svijetu, prisutnost na mreži presudna je za svako poslovanje putem web shopa.

U ovom postu istražit ćemo prednosti bloga za tvoju web lokaciju i objasniti kako on može pomoći u povećanju tvoje prodaje, te kako utječe na lojalnost kupaca.

Zašto je blog važan za web shop?

Od poboljšanja rangiranja na tražilicama do poticanja osjećaja zajedništva među kupcima, blog može učiniti čuda u tvojem web shopu.

Ako želiš podići svoje poslovanje za jednu stepenicu više, nastavi čitati razloge zašto trebaš pisati blog.

Optimizacija za tražilice (SEO)

Jedna od najznačajnijih prednosti bloga za tvoje web mjesto, jest utjecaj koji može imati na optimizaciju tražilice (SEO). Tražilice kao što je Google uvijek traže nove i relevantne sadržaje za indeksiranje, a blog pruža sjajnu priliku za dosljedno dodavanje svježeg sadržaja.

To može pomoći tvojoj online trgovini da se bolje rangira u rezultatima tražilice, povećavajući vjerojatnost da će potencijalni kupci pronaći tvoju web stranicu.

Čovjek na laptopu traži kako pisati blog putem wordpressaKad krećeš pisati blog, svakako uključi relevantne ključne riječi i fraze koje se odnose na tvoje proizvode. To će pomoći tražilicama da razumiju sadržaj tvojeg web shopa i poboljšati rangiranje na tražilicama.

Osim toga, povezivanjem bloga sa svojim proizvodima možeš stvoriti mrežu internih linkova, koji također mogu poboljšati tvoj SEO.

Ključne riječi možeš pretražiti putem Google keyword plannera, koji će ti pomoći da se bolje pozicioniraš prilikom pretrage relevantnih fraza ili riječi.

Izgradnja povjerenja

Još jedna važna prednost bloga za online trgovinu, jest mogućnost da se pozicioniraš kao stručnjak u svom području i izgradiš povjerenje svojih kupaca.

Pružanjem vrijednih informacija, savjeta i uvida možeš podijeliti svoje znanje i pokazati da ti je stalo pomoći svojim klijentima.

To može pomoći u uspostavljanju tvoje robne marke kao uglednog i pouzdanog izvora informacija, što može dovesti do povećanja lojalnosti kupaca i prodaje.

Zadovoljan i lojalan kupac drži karticu u rukama i sprema se na novu kupnjuAko želiš izgraditi povjerenje i kredibilitet, bitno je pružiti kvalitetan, te informativan sadržaj koji je koristan tvojim kupcima. Također možeš uključiti recenzije kupaca i studije slučajeva.

Ovo je dovoljno velik razlog da odmah istražiš kako pisati blog i potakneš lavinu čitatelja da kupe tvoj proizvod.

Povećan promet

Pružajući zanimljiv i informativan sadržaj, blog može privući više prometa na tvoj web shop. To može dovesti do veće prodaje i više kupaca koji će povnovno kupiti tvoj proizvod.

Pokušaj se staviti u cipele kupca. Zamisli da on traži rješenje za uklanjanje prištića na licu. Igrom slučaja, tvoj web shop prodaje kreme koje pomažu u uklanjanju pora i prištića.

Grafikon na laptopu koji prikazuje povećanje prodaje na web shopuZašto još ne napišeš blog o uklanjanju prištića? Ovo je sjajna prilika da predstaviš svoj proizvod, kad kupac na Googleu bude tražio rješenje za njegov problem.

Vođenje bloga može na nekoliko načina pomoći u povećanju prometa na tvojoj web stranici. Na primjer, stvaranjem sadržaja koji se može dijeliti na društvenim medijima, možeš privući nove posjetitelje na svoju stranicu.

Osim toga, pružanjem korisnih informacija i resursa, svoju web stranicu možeš postaviti kao glavni izvor informacija u svojoj industriji.

Stvaranje identiteta marke

Posjedovanje bloga omogućuje ti stvaranje jedinstvenog identiteta marke i glasa koji te izdvaja od konkurencije. Dosljednim pružanjem vrijednog i privlačnog sadržaja možeš uspostaviti snažnu vezu sa svojom ciljanom publikom i izgraditi vjerne sljedbenike.

Ključ svakog poslovanja je vjerodostojnost, koja ti definitivno neće nedostajati ukoliko odlučiš pisati blog za vlastiti web shop.

Sudjelovanje s kupcima

Blog također može biti moćan alat za interakciju s kupcima. Dopuštanjem komentara i poticanjem povratnih informacija možeš stvoriti osjećaj zajednice i izgraditi odnose sa svojim klijentima. To može dovesti do povećane lojalnosti kupaca i pozitivnog marketinga od usta do usta.

Tvoj web shop može se pretvoriti u mjesto namijenjeno specifičnom segmentu ljudi koji će dugoročno zadržati. Nije li to sjajna stvar?

Pomaganje kupcima i korisnicka podrska koja pise na laptopuZa uspješnu komunikaciju s tvojim klijentima, bitno je pravovremeno odgovoriti na komentare i povratne informacije. Nemoj predugo čekati jer će zaboraviti na njihov upit ili te smatrati neodgovornim.

Svoj blog možeš koristiti za povratne informacije od kupaca i informacije o novim proizvodima. Neka zajednica bude u toku, te neka sazna iskustva ostalih.

Dijeli s njima važne vijesti i ažuriranja o tvojem poslovanju, zabavljaj ih, iznesi zanimljivu činjenicu da ih potakneš na bilo kakvu vrstu akcije.

Kako pisati blog?

Prije nego se uhvatiš pisanja vlastitog bloga, trebaš znati nekoliko bitnih činjenica koje je potrebno detaljno razmotriti.

Dolje u nastavku, naveli smo nekoliko najbitnijih koraka koji će tvoj blog učiniti magnetom za privlačenje čitatelja, te na kraju krajeva i kupaca.

Razumijevanje ciljane publike

Jedan od najvažnijih aspekata pisanja uspješnog bloga je razumijevanje tvoje ciljane publike. Poznavanje tko su tvoji kupci i koji su njihovi interesi i bolne točke pomoći će ti da stvoriš sadržaj koji im odgovara.

Ako želiš steći bolje razumijevanje svoje publike, razmisli o provođenju istraživanja tržišta, analizi podataka o kupcima ili istraživanju postojeće baze klijenata.

Na primjer, ako prodaješ kozmetičke proizvode, tvoja će ciljana publika vjerojatno biti zainteresirana za savjete za njegu kože, upute za šminkanje i najnovije trendove ljepote.

Prepoznavanje njihovih bolnih točaka su upravo ono na što se moraš usredotočiti. To su problemi ili izazovi s kojima se susreću tvoji kupci, a koje tvoji proizvodi mogu riješiti.

Na primjer, ako tvoja web trgovina prodaje ekološki prihvatljive proizvode, kupci bi mogli biti zabrinuti zbog utjecaja svojih kupnji na okoliš. Rješavanjem ove bolne točke u svom blogu, možeš pokazati kako su tvoji proizvodi održivo rješenje za njih.

Odabir platforme

Kada pokrećeš blog za svoju web trgovinu, važno je odabrati platformu koja je jednostavna za korištenje i prilagodbu.

Svaka platforma ima svoj skup značajki i prednosti, stoga je važno istražiti ih i usporediti da pronađeš onu koja najbolje odgovara tvojim potrebama.

Pisati blog nije teško i ne stvara dodatan trošak, pogotovo kada odabereš platformu koja već ima integrirane šablone, te je prilagođena SEO-u.

Osim toga, pobrini se da odabereš platformu koja je prilagođena mobilnim uređajima i responzivna. Na taj način ćeš oigurati da tvoj blog izgleda sjajno na svim uređajima.

Najpopularnije platforme za pokretanje bloga:

  • WordPress: besplatna platforma otvorenog koda koja se naširoko koristi i nudi širok raspon mogućnosti prilagodbe. To je najpopularnija platforma za blogere i jednostavna je za korištenje, možeš je koristiti za izradu osobnog bloga, poslovne web stranice ili čak za e-trgovinu.
  • Blogger: Jednostavna i laka platforma u vlasništvu Googlea. Besplatan je za korištenje i jednostavan za postavljanje, dobar je izbor za početnike koji žele brzo pokrenuti blog. Međutim, nije tako prilagodljiv kao WordPress i nije prikladan za veće web-lokacije, a također nije prilagođen SEO-u kao WordPress.
  • Squarespace: plaćena platforma koja je popularna zbog svojih elegantnih i profesionalnih predložaka dizajna. Izvrstan je za stvaranje vizualno privlačnih web stranica i blogova. Može biti malo skuplji od drugih platformi i ne nudi toliko opcija kao WordPress.
  • Wix: alat za izradu web stranica koji također nudi mogućnosti postavljanja blogova. Jednostavan je za korištenje, ima mnogo predložaka i dobar je za male web-lokacije, međutim, nije fleksibilan i prilagodljiv kao WordPress, a također nije ni toliko prilagođen SEO-u.
  • Shopify: platforma posebno dizajnirana za web shopove. Jednostavan je za korištenje, dobar je za mala poduzeća i integriran je s mnogo značajki e-trgovine, ali nije fleksibilan i prilagodljiv kao WordPress.

Pretpostavljamo da koristiš Shopify kao svoju glavnu platformu za tvoje dropshipping poslovanje. Svakako bismo preporučili da je u tom slučaju nastaviš koristiti.

Ukoliko osjećaš potrebu za profesionalnijim blogom, uvijek možeš izraditi blog putem WordPressa i povezati ga sa Shopifyem.

Odaberi dosljedan izgled i kategoriju

Važno je da odabereš dosljedan format koji će tvojim čitateljima olakšati čitanje sadržaja. Konzistentan format također će pomoći uspostaviti tvoj brend i dati tvojem blogu profesionalni izgled.

Razmisli o korištenju naslova, podnaslova i grafičkih oznaka da razbiješ monotoniju u tvom tekstu. Moraš uzeti u obzit da će većina čitatelja samo “preletjeti” kroz blog.

Pisanje viralnog bloga putem laptopa na radnom stoluSvakako uključi slike i videozapise. Bez toga, blog izgleda prilično dosadno, te mu čitatelji neće posvećivati previše pažnje. Pazi da tvoje slike ne budu prevelike veličine, kako bi se web stranica učitavala brzo.

Također, ton kojem pišeš od iznimne je važnosti za svoj blog. Na primjer, ako je web shop kojeg vodiš zabavna i neobična internetska trgovina, tvoj bi blog to trebao odražavati bezbrižnim i razgovorljivim tonom.

Promoviraj svoj blog

Nakon što tvoj blog postane aktivan, važno ga je promovirati da dosegneš širu publiku. Podijeli svoj blog na društvenim mrežama i razmisli o gostovanju na drugim blogovima.

Ne moraš izmišljati toplu vodu, istraži konkurenciju ili slične blogove i pretvori ih u prijatelje. Dogovori suradnju i napiši besplatan post za njihov blog. Zauzvrat ćeš dobiti preporuku vrijednu truda.

Mlada zena koristi megafona i pokusava promovirati blog kojeg je krenula pisati

Možeš koristiti i marketing putem e-pošte da obavjestiš svoje pretplatnike o novim postovima na blogu i potakneš ih da dijele sadržaj.

Strategija u kojoj stvaraš vrijedan i relevantan sadržaj, privući će i angažirati određenu ciljnu publiku.

Ovu strategiju možeš koristiti da privućeš ljude koji su zainteresirani za teme o kojima pišeš, ali još nisu upoznati s brendom.

Da li se isplati pisati blog?

Da zaključimo cijelu priču, blog je važna komponenta uspješne web trgovine. Može pomoći u SEO-u, izgraditi povjerenje i kredibilitet, povećati promet, angažirati posjetitelje, te pomoći u prezentaciji proizvoda.

Redovitim ažuriranjem bloga i relevantnim sadržajem kojeg stvaraš, možeš poboljšati svoje rangiranje na tražilicama kako bi zainteresirani lakše pronašli tvoj proizvod.

S dobro osmišljenim, informativnim blogom možeš stvoriti vrijedan resurs za svoje kupce i izdvojiti svoj web shop od konkurencije.

Savjetujemo da ne čekaš i da odmah kreneš s prvim korakom i postaviš nekoliko blog postova. Vidjet ćeš ogromne promjene u tvojoj analitici web mjesta.

Ivan Kapustić

Osnivač zajednice i stvaratelj edukativnog sadržaja. Iako je mlad, već godinama se bavi e-trgovinom i digitalnim marketingom. U ovom timu može savršeno obavljati zadatke na bilo kojoj poziciji. Kad nije prezaposlen voli kampirati, čitati knjige i snimati, te montirati Youtube videozapise.

One Comment

Ostavi komentar