fbpx Skip to main content

Biznismen sjedi iza stola i na laptopu istražuje kakva je zarada od dropshippinga

Mnogi se pitaju kolika je zarada od dropshippinga i isplati li se krenuti u ovaj posao. Odgovor nije jednostavan jer ovisi o mnogim čimbenicima, poput vrste proizvoda, marži, konkurenciji, marketinškoj strategiji i drugima.

Međutim, primjeri uspješnih dropshipping trgovina pokazuju da se ovim modelom poslovanja može ostvariti značajna zarada, a brojne online platforme nude alate i resurse za uspješno vođenje dropshipping poslovanja.

Podsjetimo se da je dropshipping način poslovanja u kojem prodavač ne posjeduje proizvode koje prodaje, već ih prodaje izravno od dobavljača ili proizvođača. Ovaj model je privlačan jer kao prodavač nemaš troškove skladištenja i upravljanja zalihama, što može smanjiti troškove i povećati profitabilnost.

U ovom članku ćemo istražiti kolika je zarada od dropshippinga, kako izračunati profitabilnost poslovanja, primjere uspješnih trgovina i savjete za povećanje zarade od dropshippinga.

Kolika je zarada od dropshippinga?

Dropshipping je način poslovanja koji se sve više popularizira, a temelji se na tome da prodavač ne posjeduje proizvode koje prodaje već se povezuje s dobavljačem koji ima skladište i preuzima proces slanja robe kupcu.

Ovaj model nudi mnoge prednosti za poduzetnike koji ne žele ulagati velike svote novca u skladište i inventar, te ne žele upravljati logistikom slanja proizvoda kupcima. No, kolika je zapravo zarada koju možeš ostvariti od ovog poslovanja?

Tipične marže i troškovi

Kao i kod svakog posla, različiti faktori utječu na tvoju zaradu. Tipične marže za dropshipping kreću se od 10% do 30%. Naravno, kod nekih proizvoda marže mogu biti i znatno više.

No, veći dio te marže moraš iskoristiti za pokrivanje troškova poput oglašavanja, troškova web stranice, dobavljača i plaćanja poreza. Također, ako se odlučiš za dropshipping specifičnih proizvoda iz Kine, moraš uzet u obzir da postoje dodatni troškovi poput carine i troškova dostave.

Kako izračunati profitabilnost poslovanja

Da izračunaš profitabilnost svog dropshipping posla, moraš uzeti u obzir nekoliko faktora. Prije svega, moraš izračunati koliko će te koštati svaki proizvod koji prodaješ, uključujući troškove nabave proizvoda, troškove web stranice, oglašavanje i porez.

zarada od dropshippinga izračunati zaradu žena kalkulator

Nakon toga, izračunaj koliko će te koštati slanje proizvoda kupcu. Sada kada znaš koliko će te koštati svaki proizvod, možeš izračunati kolika bi bila tvoja marža.

Primjeri uspješnih dropshipping trgovina

Postoji mnogo primjera uspješnih dropshipping trgovina koje su ostvarile veliku zaradu. Primjerice, trgovina Zappos je uspješno poslovala s dropshippingom prije nego što je prodana tvrtki Amazon za gotovo milijardu dolara.

Drugi primjer je trgovina Wayfair koja se također bavi istom djelatnošću i njena zarada od dropshippinga je iznosila gotovo 10 milijardi dolara u 2020. godini.

Kako povećati zaradu od dropshippinga?

Da povećaš zaradu od dropshippinga, ključno je odabrati profitabilne niše i proizvode te se fokusirati na optimizaciju web trgovine za veću konverziju.

Uz to, važno je primijeniti učinkovite marketinške strategije i redovito analizirati podatke te prilagođavati poslovanje prema potrebama tržišta.

Odabir profitabilnih niša i proizvoda

Jedan od najvažnijih faktora za uspjeh u dropshippingu je odabir profitabilnih niša i proizvoda. Najbolje je fokusirati se na specifične niše koje imaju veliku potražnju, a manju konkurenciju.

Čovjek drži novac i priča o tome kakva je zarada od dropshippinga

Također, važno je pratiti trendove i sezonske zahtjeve kako bi se usmjerio izbor proizvoda. Proučavanje tržišta i traženje proizvoda koji su već popularni u određenoj niši, ali još nisu zasićeni, može pomoći u izbjegavanju nepotrebnog gubitka novca.

Optimizacija web trgovine za veću konverziju

Važno je da se web trgovina optimizira kako bi se povećala konverzija, odnosno broj posjetitelja koji zapravo kupuju proizvod. Jedan od načina za to je dizajn i organizacija web stranice koja je intuitivna i laka za navigaciju, tako da kupci mogu jednostavno pronaći ono što traže.

Također, ključno je osigurati da web trgovina ima brzo učitavanje i da se prilagođava svim uređajima, uključujući mobilne telefone. Korištenje kvalitetnih fotografija i opisa proizvoda također je važno za privlačenje kupaca.

Učinkovite marketinške strategije

Marketinške strategije su ključne za privlačenje ciljane publike i povećanje prodaje, te predstavljaju možda i najvažniji faktor o kojem ovisi tvoja zarada od dropshippinga. Ovisno o odabranim nišama i proizvodima, mogu se primijeniti različite marketinške strategije.

Ona pakira cvijeće kraj laptopa na radnom stolu u svojoj sobi

Neke od popularnih metoda uključuju oglašavanje na društvenim medijima, e-poštu marketing, Google oglase i influencer marketing. Važno je razviti marketinški plan koji je prilagođen ciljanoj publici, a koji će istovremeno biti ekonomičan.

Analiza podataka i prilagodba poslovanja

Konačno, ključno je pratiti i analizirati podatke kako bi se uočile prilike za poboljšanje i prilagodbe poslovanja.

Praćenje prometa na web trgovini, konverzija, troškova marketinga i profita može pomoći u identificiranju slabih točaka u poslovanju i prilagodbi strategije kako bi se poboljšala profitabilnost.

Važno je kontinuirano pratiti tržišne trendove i konkurenciju, te usavršavati poslovni model kako bi se održala konkurentnost.

Žena gleda podatke o kupcima i radi istraživanje tržišta za dropshipping

Je li dropshipping za svakoga?

Dropshipping se može činiti vrlo primamljivim načinom zarade, ali nije za svakoga. Potrebno je imati određene vještine i znanja kako bi se uspješno vodila web trgovina, te ostvarila neka bolja zarada od dropshippinga.

Potrebne vještine i znanja

Prije svega, potrebno je imati razumijevanje o online marketingu i prodaji, jer će velik dio poslovanja ovisiti o promociji proizvoda putem društvenih mreža i drugih online platformi.

Također je važno razumijevanje kako funkcionira e-trgovina te kako se osigurava zadovoljstvo kupca i kvaliteta isporuke.

Kako se nositi s konkurencijom

Dropshipping je vrlo popularan posao, što znači da postoji velika konkurencija na tržištu. Potrebno je uložiti vrijeme i trud u pronalaženje profitabilnih niša i proizvoda te prilagoditi ponudu potrebama i preferencijama ciljane publike.

Žena priča na telefon i slaže pakete

Također je važno pratiti trendove i stalno se prilagođavati kako bi se ostalo konkurentno. Savjetujemo da pogledaš 7 najboljih niša za dropshipping u ovoj godini kako bi tvoja trgovina držala one proizvode za kojima postoji potražnja.

Alternativni načini zarade online

Ako dropshipping nije za tebe, postoje i drugi načini za zaradu online. Na primjer, možeš razmotriti affiliate marketing, prodaju digitalnih proizvoda ili kreiranje online tečajeva.

Važno je pronaći nešto što ti odgovara i u čemu misliš da ćeš pokoriti konkurenciju zbog svojih vještina.

Kako procijeniti je li dropshipping isplativ?

Ako želiš uspješno poslovati u dropshippingu, potrebno je pravilno procijeniti je li ovaj model poslovanja isplativ za tebe. Postoje neki ključni čimbenici koje trebaš uzeti u obzir prije nego što započneš sa ovom vrstom poslovanja.

  • Potrebno je odabrati profitabilne niše i proizvode kako bi marža bila isplativa. Razmisli o tome koje proizvode tvoja ciljana publika najčešće kupuje i istraži tržište da otkriješ koja se roba najviše prodaje, te što još nedostaje.
  • Važno je obratiti pažnju na troškove poput plaćanja za web hosting, marketinških kampanja i oglašavanja. Uspješni dropshipperi znaju kako pravilno upravljati troškovima kako bi maksimizirali svoj profit.
  • Svakako uzmi u obzir konkurenciju. Dropshipping tržište je konkurentno, pa je važno pravilno istražiti tržište i otkriti kako se možeš izdvojiti iz mase drugih prodavača. U tom djelu se najviše moraš posvetiti marketingu koji će te odvojiti od konkurencije.
  • Uvijek prati i analiziraj svoje podatke. To uključuje praćenje prodaje, marži, troškova i drugih pokazatelja kako bi tvoja trgovina mogla prilagoditi svoje poslovanje i značajke kupcima, te postići što veći profit.

Konačni savjeti za veću zaradu od dropshippinga

Ako misliš da je dropshipping pravi model poslovanja za tebe, tada ti moramo otkriti nekoliko ključnih savjeta. Neki od njih uključuju kontinuirano istraživanje tržišta jer moraš dobro poznati trendove, te potrebe kupaca.

Odabir pravog proizvoda je ključ, no veći dio igra marketing iza njega, te ponuda. Kupcu nije problem platiti više za tvoj proizvod ukoliko u tvojoj ponudi vidi veću vrijednost nego kod konkurencije.

zarada od dropshippinga žena novac kauč laptop osmijeh uspjeh

Savjetujemo da u svoju Shopify trgovinu dodaš aplikacije za povećanje prodaje. Jedna od njih Frequently Bought Together koja ti omogućuje slaganje paketa s tvojim proizvodima kako bi ponuda izgleda bolje.

Ukoliko svaki korak odradiš precizno i onako kako treba, zarada od dropshippinga za tebe može biti sjajna. Međutim, tvoj manjak iskustva mogao bi te kazniti. Zato ti preporučujemo da se prije toga dobro educiraš, te pronađeš mentora ili zakažeš besplatne konzultacije s našim timom.

Važno je uzeti u obzir sve čimbenike i odlučiti je li ova vrsta poslovanja  za tebe. Ako se odlučiš za ovaj model poslovanja, slijedi spomenute savjete za uspjeh i postignut ćeš zavidne rezultate.

Ivan Kapustić

Osnivač zajednice i stvaratelj edukativnog sadržaja. Iako je mlad, već godinama se bavi e-trgovinom i digitalnim marketingom. U ovom timu može savršeno obavljati zadatke na bilo kojoj poziciji. Kad nije prezaposlen voli kampirati, čitati knjige i snimati, te montirati Youtube videozapise.

Ostavi komentar