fbpx Skip to main content

Izrada web shopa može biti kompleksan proces koji zahtijeva pažljivo planiranje i razumijevanje troškova koji dolaze s tim. 

Bez obzira na to da li si mali poduzetnik koji tek kreće u online svijet ili velika kompanija koja želi unaprijediti svoju digitalnu prisutnost, važno je znati što očekivati od svog budžeta. 

Uz sve veću konkurenciju u digitalnom prostoru, kvalitetno izrađen web shop može biti ključan za razlikovanje od konkurencije. 

U ovom blogu ćemo detaljno objasniti različite aspekte troškova, te otkriti koja je to prihvatljiva cijena izrade web shopa i što je najbolje za tebe.

Zašto je važno planirati budžet za web shop?

Planiranje budžeta za izradu web shopa ključno je kako bi se osiguralo da tvoj projekt teče glatko i bez neočekivanih troškova. 

Jasno definiran budžet omogućava ti da optimiziraš resurse i izbjegneš situacije u kojima bi mogao potrošiti previše ili premalo na ključne aspekte tvog web shopa. 

Dobro planiranje također pomaže u postavljanju realnih očekivanja i ciljeva, što je ključno za uspjeh tvog online poslovanja.

Uz to, pažljivo planiranje budžeta omogućava ti da bolje upravljaš novčanim tokovima i osiguraš sredstva za buduće unaprjeđenje i marketing. Također, omogućava ti da predvidiš eventualne rizike i pripremiš se za njihovo efikasno rješavanje.

Faktori o kojima ovisi cijena izrade web shopa

Kada razmatraš izradu web shopa, postoji nekoliko ključnih elemenata koji značajno utječu na ukupne troškove projekta. 

Razumijevanje ovih faktora pomoći će ti da realno procijeniš potrebna ulaganja i doneseš informirane odluke koje će osigurati uspjeh tvog online poslovanja.

Platforma za web shop

Jedan od prvih koraka u izradi web shopa je odabir platforme na kojoj će se tvoj web shop graditi.

Postoji nekoliko popularnih opcija, svaka s različitim cijenama i mogućnostima, što će ti omogućiti da pronađeš onu koja najbolje odgovara tvojim potrebama i budžetu.

Shopify

Nudi intuitivno korisničko sučelje i bogatu biblioteku tema i dodataka koji olakšavaju izradu web shopa bez potrebe za tehničkim znanjem.

Cijena osnovnog plana za Shopify je 36€ što je i više nego pristupačno. Ono što je još bolje, prvi mjesec dobivaš Shopify za samo 1€.

 

Fleksibilnost njihovih paketa omogućava skaliranje resursa ovisno o rastu tvojeg poslovanja, čineći Shopify idealnim izborom.

WooCommerce

Popularan je izbor među korisnicima WordPressa zbog svoje integracije s ovom platformom, pružajući korisnicima već poznato okruženje za upravljanje web shopom. Unatoč besplatnoj osnovnoj platformi, potrebno je imati na umu dodatne troškove za hosting i dodatke koji mogu utjecati na ukupni budžet.

Magento

Prije svega usmjeren je na velike trgovine s naprednim zahtjevima, što ga čini idealnim izborom za etablirane tvrtke koje traže visoku razinu prilagodbe i funkcionalnosti. Međutim, visoki troškovi licenci i profesionalnog upravljanja mogu biti prevelik teret za manje poduzetnike ili one koji tek započinju svoje online poslovanje.

Količina proizvoda

Što je tvoj asortiman na web shopu veći, duže će nekome trebati da doda sve proizvode, posloži ih u kolekcije i pobrine se da sve bude prikazano kupcima. Ovo može drastično utjecati na konačnu cijenu. Pogotovo ukoliko je potrebno ručno unositi sve proizvode.

Precizna cijena dodavanja proizvoda se ne može odrediti jer sve zavisi o kojoj količini posla se radi.

Dizajn i korisničko iskustvo

Dizajn web shopa igra ključnu ulogu u privlačenju i zadržavanju kupaca. Kvalitetan dizajn ne samo da estetski privlači, već i olakšava navigaciju i poboljšava korisničko iskustvo.

Troškovi dizajna mogu varirati ovisno o tome da li koristiš unaprijed izrađene predloške ili unajmljuješ profesionalnog dizajnera za izradu prilagođenog dizajna.

Ukoliko tražiš rješenje za web shop u Shopifyu prema tvojim potrebama, slobodno zakaži besplatne konzultacije kod nas da popričamo o tvojoj ideji.

Predlošci i teme

Mnogo platformi nudi besplatne ili plaćene teme koje su spremne za korištenje. Cijena izrade web shopa je naravno veća ukoliko koristiš plaćene teme. One se mogu kretati od 0 do 500€ ili više. Okej, je potrošiti do 350€ za temu ako tražiš solidno rješenje.

Naravno, tvoj web shop ne mora koristiti plaćenu temu, no uštedjet ćeš vrijeme i izgledat će ipak profesionalnije.

Prilagođeni dizajn

Angažiranje dizajnera ili agencije za izradu jedinstvenog dizajna može značajno povećati troškove, ali omogućava potpunu prilagodbu i optimizaciju za tvoje specifične potrebe.

Troškovi prilagođenog dizajna mogu se kretati od 1000€ do 10,000€ ili više, ovisno o složenosti i zahtjevima projekta.

Razvoj i funkcionalnosti

Izrada web shopa uključuje i tehnički dio razvoja, što podrazumijeva postavljanje osnovnih funkcionalnosti i dodavanje specifičnih značajki koje tvoje poslovanje zahtijeva.

Ovo može uključivati integraciju s platnim sustavima, upravljanje zalihama, personalizaciju korisničkog sučelja i još mnogo toga.

Osnovne funkcionalnosti

Većina platformi dolazi s osnovnim funkcionalnostima kao što su košarica, proces naplate i katalog proizvoda. Troškovi implementacije osnovnih funkcionalnosti mogu biti uključeni u cijenu platforme, ali dodatne prilagodbe mogu koštati od 500€ do 5000€.

Napredne funkcionalnosti

Možeš dodati dodatne funkcionalnosti kao što su programi lojalnosti, preporuke proizvoda temeljenih na ponašanju korisnika, integracije s CRM sustavima i slično. Svaka od ovih značajki može povećati ukupne troškove razvoja za 1000€ do 20,000€ ili više, ovisno o složenosti.

Hosting i domene

Web shop zahtijeva pouzdan hosting i jedinstvenu domenu kako bi bio dostupan online.

Troškovi hostinga mogu varirati ovisno o odabranoj platformi i potrebama za prostorom i prometom.

Shared hosting

Jeftinija opcija gdje dijeliš resurse servera s drugim korisnicima. Cijene se kreću od 5 do 20€ mjesečno. Može biti dovoljno za male web shopove s manjim prometom.

Dedicated hosting

Skuplja opcija koja pruža vlastiti server samo za tvoju web stranicu, idealna za velike trgovine s visokim prometom. Cijene se kreću od 100€ do 500€ mjesečno.

Cloud hosting

Fleksibilna opcija koja omogućava skaliranje resursa ovisno o potrebama. Plaćaš samo za ono što koristiš, što može biti ekonomski isplativo za rastuće web shopove. Troškovi se mogu kretati od 50€ do 300€ mjesečno.

Razlika između skupog i jeftinog web shopa

Razlika između skupog i jeftinog web shopa može biti ključna u odabiru pravog rješenja za tvoje poslovanje.

Ovaj segment analizira kako se razlikuju jeftiniji i skuplji web shopovi te što to znači za funkcionalnosti, dizajn i ukupno iskustvo kupca.

Jeftin web shop

Jeftin web shop obično podrazumijeva korištenje osnovnih platformi, predložaka i minimalnih prilagodbi.

Ako si mali poduzetnik s ograničenim budžetom, evo što možeš očekivati od jeftinijeg web shopa.

Platforma

Korištenje osnovnih platformi poput WooCommercea ili osnovnog Shopify plana. Ove platforme su jednostavne za postavljanje i nude osnovne funkcionalnosti potrebne za pokretanje online trgovine.

Shopify je po nama fleksibilniji i imat ćeš puno manje navlačenja oko slaganja proizvoda, updejtova, a tvoja sigurnost web shopa će biti bolja. Nedavno smo usporedili Shopify i Woocommerce tako da možeš vidjeti sve detalje o njima.

Dizajn

Korištenje unaprijed izrađenih predložaka bez značajnih prilagodbi.

Iako nisu jedinstveni, ovi predlošci su funkcionalni i vizualno prihvatljivi.

Funkcionalnosti

Oslanjanje na osnovne funkcionalnosti kao što su košarica, proces naplate i katalog proizvoda.

Dodatne funkcionalnosti, poput napredne analitike ili personaliziranih preporuka, mogu biti ograničene ili potpuno izostavljene.

Hosting

Korištenje shared hostinga za smanjenje troškova. Ova opcija može biti dovoljno pouzdana za manje web shopove s manjim prometom.

Prosječni troškovi jeftinog web shopa mogu se kretati od 500€ do 3000€. Ova opcija može biti prikladna za male poduzetnike ili one koji tek započinju online poslovanje s ograničenim budžetom.

Skuplji web shop

Skupi web shop obično podrazumijeva korištenje naprednijih platformi, prilagođenog dizajna i širokog spektra funkcionalnosti.

Ako vodiš veće poslovanje i imaš veći budžet, evo što možeš očekivati od skupljeg web shopa:

Platforma

Korištenje naprednih platformi poput Magento Enterprisea ili naprednih Shopify planova.

Ove platforme nude robustne značajke, visoku prilagodljivost i podršku za velike trgovine s visokim prometom.

Dizajn

Potpuno prilagođen dizajn koji je optimiziran za tvoj brend i korisničko iskustvo.

Angažiranje profesionalnih dizajnera ili agencija omogućava izradu jedinstvenog i atraktivnog sučelja.

Funkcionalnosti

Implementacija naprednih funkcionalnosti kao što su personalizirane preporuke, integracija s CRM sustavima, napredne analitike i prilagodljive opcije plaćanja.

Ove značajke poboljšavaju korisničko iskustvo i povećavaju konverzije.

Hosting

Korištenje dedicated ili high-end cloud hostinga za osiguranje maksimalne pouzdanosti i brzine.

Ovo je ključno za velike trgovine s visokim prometom i potrebom za skalabilnošću.

Prosječni troškovi skupljeg web shopa mogu se kretati od 20,000 do 100,000€ ili više.

Ova opcija je prikladna za velika poduzeća koja žele ulagati u vrhunsko korisničko iskustvo i maksimalnu funkcionalnost.

Skriveni troškovi koje treba uzeti u obzir

Iako možeš imati jasnu sliku o troškovima izrade web shopa, važno je imati na umu i skrivene troškove koji mogu nastati nakon što web shop bude lansiran.

U ovom segmentu istražujemo nekoliko često zanemarenih faktora koji mogu utjecati na ukupni budžet i uspjeh tvog online poslovanja.

Održavanje i podrška

Nakon što je web shop postavljen, trebat će ti redovito održavanje i tehnička podrška kako bi osigurao nesmetano funkcioniranje.

Ovo može uključivati sigurnosne nadogradnje, rješavanje tehničkih problema i povremene promjene ili ažuriranja. Prosječni troškovi održavanja mogu se kretati od 500 do 5000€ godišnje.

Marketing i SEO

Da bi tvoj web shop bio uspješan, mora biti vidljiv potencijalnim kupcima. Troškovi digitalnog marketinga i SEO optimizacije mogu značajno varirati, ali su ključni za privlačenje posjetitelja i povećanje prodaje.

SEO

Ključan dio strategije digitalnog marketinga jer omogućava tvojoj web stranici da bude bolje rangirana na tražilicama poput Googlea, što rezultira većom vidljivošću i većim prometom.

Investiranje u kvalitetnu SEO uslugu može biti dugoročna strategija koja donosi visok povrat ulaganja, posebno kada se uzme u obzir kontinuirani rast organskog prometa i poboljšanje pozicije na tražilicama.

Digitalni marketing

Obuhvaća širok spektar aktivnosti koje su usmjerene na promociju tvoje web stranice putem digitalnih kanala.

Ovo uključuje ciljano oglašavanje na platformama poput Google AdWordsa i Facebooka, kao i korištenje društvenih medija i e-mail marketinga kako bi se privukla pažnja potencijalnih kupaca i povećala svijest o tvom brendu.

Troškovi digitalnog marketinga mogu varirati ovisno o odabranim strategijama i veličini tvoje kampanje, ali pravilno usmjerena ulaganja mogu rezultirati značajnim povratom uloženog.

Edukacija i obuka

Ako planiraš samostalno upravljati svojim web shopom, trebat će ti određena razina edukacije i obuke.

Ovo može uključivati učenje korištenja platforme, upravljanje proizvodima, razumijevanje analitika i slično. Troškovi edukacije mogu varirati, ali obuka ili tečajevi mogu koštati od 100 do 2000€.

Pobliže istraživanje dostupnih obrazovnih resursa može biti od ključne važnosti kako bi se osiguralo da stekneš potrebno znanje i vještine za uspješno vođenje web shopa.

Osim formalnih tečajeva, možeš iskoristiti i besplatne resurse poput online tutorijala, blogova i foruma kako bi dodatno proširio svoje znanje bez dodatnih troškova.

Koliko bih trebao potrošiti na izradu web shopa?

Izrada web shopa može biti značajna investicija, ali s pravilnim planiranjem i razumijevanjem troškova, možeš optimizirati svoje resurse i osigurati uspjeh svog online poslovanja.

Ako si početnik i želiš po prvi puta testirati online tržište, okej budžet je od 1500€ do 5000€. Ako već imaš dokazano dobre proizvode za koje si siguran da će se dobro prodavati, tvoj budžet može biti i veći.

Naravno, postoje agencije i ljudi koji nude znatno jeftinija rješenja, od 300€-1000€, no moraš imati u vidu da će web shop imati manje funkcija, te će konstantno trebati raditi promjene. Što će opet potaknuti dodatne troškove.

Bez obzira na to da li se odlučiš za jeftin ili skup web shop, ključno je razumjeti sve aspekte koji utječu na cijenu i donijeti informirane odluke koje će najbolje odgovarati tvojim potrebama i ciljevima.

Izrada web shopa je ključan korak prema digitalizaciji tvog poslovanja, stoga pažljivo isplaniraj svoj budžet i kreni u avanturu s jasnim ciljevima i očekivanjima.

Ivan Kapustić

Osnivač zajednice i stvaratelj edukativnog sadržaja. Iako je mlad, već godinama se bavi e-trgovinom i digitalnim marketingom. U ovom timu može savršeno obavljati zadatke na bilo kojoj poziciji. Kad nije prezaposlen voli kampirati, čitati knjige i snimati, te montirati Youtube videozapise.

Ostavi komentar