fbpx Skip to main content

kreditne kartice u shopping kolicima na laptopu

Mnogi žele otići i korak dalje, te raditi dropshipping čak i bez web shopa. Na ovaj način izbjegavaju ulaganje u stvaranje i održavanje web trgovine.

Web shop zahtijeva mnogo ulaganja u vrijeme i novac kako bi se izgradio, održavao i promovirao. S druge strane, u varijanti dropshippinga bez web shopa možeš koristiti online tržišta kao što su Amazon ili eBay za prodaju proizvoda.

Ova online tržišta već imaju veliki broj posjetitelja i kupaca, što ti omogućuje da dosegneš veću publiku bez dodatnih marketinških troškova.

Također, raditi dropshipping bez web shopa može ti pružiti fleksibilnost da radiš odakle god želiš. Ne moraš imati skladište ili fizički prostor za skladištenje proizvoda, što ti omogućuje da radiš s bilo kojeg mjesta na kojem imaš pristup internetu.

Uz to, rad bez web shopa može biti odlična prilika za testiranje tržišta, prije nego što uložiš vrijeme u stvaranje vlastitog web shopa.

Pronalaženje proizvoda

Ako želiš uspješno obavljati dropshipping, potrebno je pažljivo birati proizvode. U ovom dijelu, objasnit ćemo postupak pronalaženja dobavljača i proizvođača, procjenu njihove kvalitete, te kako pronaći popularne proizvode u niši.

Pronalaženje proizvođača i dobavljača

Pronalaženje dobavljača i proizvođača je ključni korak u poslovanju dropshippinga. Postoje različiti načini pronalaska pouzdanih izvora, a jedan od najčešćih je korištenje online tržišta kao što su AliExpress, DHgate i Alibaba Group.

Na ovim online tržištima postoji velik broj dobavljača i proizvođača diljem svijeta, što omogućuje veću raznolikost izbora proizvoda.

Procjena kvalitete proizvoda i dobavljača

Prije nego što odabereš dobavljača, važno je provjeriti kvalitetu proizvoda koje nudi. Potrebno je pregledati recenzije i ocjene drugih kupaca te se pobrinuti da dobavljač ima dobru reputaciju.

Procjenom kvalitete proizvoda i dobavljača možeš izbjeći neželjene situacije poput kašnjenja u isporuci, neispravnih proizvoda ili problema s povratom novca.

Pronalaženje popularnih proizvoda u niši

Nakon što pronađeš pouzdanog dobavljača, važno je odabrati popularne proizvode u odabranoj niši. Korištenje alata poput Google Trends, Amazon bestsellera ili istraživanje konkurencije može pomoći u pronalaženju proizvoda koji su trenutno popularni i traženi.

muškarac s bradom drži kreditnu karticu i gleda u laptop

Prodaja bez web shopa

Prodaja bez web shopa postala je sve popularnija opcija za one koji žele pokrenuti vlastiti posao bez ulaganja u tradicionalni web shop. Ova opcija omogućuje prodaju proizvoda na online tržištima i društvenim mrežama, što znači da se ne moraš brinuti o kreiranju vlastite web stranice, hostingu i drugim troškovima koje za sobom nosi web shop.

Postoji mnogo online tržišta koja nude platforme za prodaju proizvoda, a važno je odabrati pravu platformu za svoj proizvod ili uslugu. Pored toga, uspješna prodaja bez web shopa zahtijeva i dobro razumijevanje online marketinga i optimizacije za bolju vidljivost i prodaju.

Korištenje online tržišta

Ako želiš prodavati bez web shopa, online tržišta kao što su Amazon, Facebook Marketplace, lokalni oglasnici ili eBay su idealna mjesta za početak.

Obje platforme imaju veliku bazu kupaca i izvrsnu reputaciju, što će povećati šanse za prodaju tvojih proizvoda. Na taj način ćeš iskoristiti postojeću bazu kupaca, a ne moraš se brinuti o marketingu ili izgradnji vlastite baze kupaca.

Registracija na online tržišta i postavljanje profila i proizvoda

Kako bi se registrirao i počeo prodavati na Amazonu i eBay-u, moraš otvoriti prodajni račun na tim platformama. Nakon toga, slijedi postavljanje profila i proizvoda koje želiš prodavati. Trebaš napraviti dobre fotografije proizvoda, opisati ih detaljno, te postaviti cijene i dostupnost.

žena za laptopom sa bilježnicom i opcijama na ekranu

Optimizacija profila i proizvoda za bolju vidljivost i prodaju

Kako bi tvoji proizvodi bili vidljivi na Amazonu i eBay-u, moraš ih optimizirati za pretraživanje. To znači da trebaš koristiti ključne riječi koje će kupci tražiti kako bi pronašli tvoje proizvode. Također, važno je da prodaješ proizvode s konkurentnim cijenama i izvrsnom kvalitetom kako bi se istaknuli.

Upravljanje narudžbama i isporukom proizvoda

Kada tvoji proizvodi budu prodani, trebaš osigurati da ih isporučiš na vrijeme i u dobrom stanju. Ako ne uspiješ u tome, to će utjecati na tvoju reputaciju na platformi i smanjiti šanse za buduće prodaje. Stoga je važno da imaš dobro organiziran proces upravljanja narudžbama i dostavom.

Promocija i marketing

U svakom poslobnom modelu, pa tako i u dropshippingu, promocija i marketing su ključni faktori za privlačenje kupaca i ostvarivanje prodaje. Postoji nekoliko načina na koje možeš promovirati svoje proizvode i usluge, čak i bez web shopa.

Korištenje društvenih mreža

Ovo je danas praktički neizbježno u svijetu digitalnog marketinga. Možeš koristiti platforme poput Instagrama i Facebooka za stvaranje zajednice oko svojih proizvoda i povećanje vidljivosti.

Objavljivanjem kvalitetnog sadržaja i redovitim angažmanom s publikom, možeš izgraditi povjerenje kod potencijalnih kupaca i stvoriti lojalnost.

žena sjedi za stolom sa mobitelom i kreditnom karticom i shopping vrećama

Plaćeno oglašavanje na društvenim mrežama

S obzirom na učestalost korištenja društvenih mreža u digitalnom marketingu, plaćeno oglašavanje je još jedan logičan način za povećanje vidljivosti svojih proizvoda.

Korištenjem alata poput Facebook Ads, možeš ciljati svoju publiku prema određenim kriterijima, kao što su dob, spol, interesi i slično. Ovo ti omogućuje da svoje oglase prikažeš ljudima koji su vjerojatnije zainteresirani za tvoje proizvode, što povećava šanse za konverziju.

Pronalaženje influencera za promociju proizvoda

Pronalaskom influencera koji su u tvojoj niši i imaju sličnu publiku kao tvoja ciljna skupina, možeš iskoristiti njihovu publiku za promociju svojih proizvoda. Ovo je posebno učinkovito ako influenceri imaju veću publiku i visok stupanj angažmana.

Korištenje email marketinga

Korištenje email marketinga i drugih marketinških tehnika također može biti korisno za promociju tvojih proizvoda. Možeš koristiti email kampanje za slanje personaliziranih ponuda i obavijesti o novim proizvodima tvojim pretplatnicima.

Također, možeš razmotriti i druge marketinške tehnike poput partnerstava s drugim brendovima ili sudjelovanja na raznim online eventima.

Financijski aspekti

Kada pokrećeš svoj dropshipping posao bez web trgovine, moraš uzeti u obzir financijski aspekt poslovanja. Bez pravilnog upravljanja plaćanjima, troškovima i porezima, tvoj posao može biti neuspješan.

U ovom dijelu ćemo istražiti kako izračunati maržu i profit, te kako pravilno upravljati plaćanjima i transakcijama, kao i upravljati troškovima, te porezima.

kreditna kartica u ruci i laptop e commerce

Izračunavanje marže i profita

Kada radiš dropshipping, važno je izračunati maržu i profit tako da znaš koliko novca zaradiš nakon što odbiješ troškove. Maržu izračunavaš tako da oduzmeš cijenu proizvoda od cijene po kojoj ga prodaješ.

Profit se izračunava tako da oduzmeš ukupne troškove od ukupne zarade. Imaj na umu da cijene proizvoda mogu varirati, stoga je važno da pratiš svoje marže i provjeravaš ih redovito.

Upravljanje plaćanjima i transakcijama

Ako kupcima želiš olakšati plaćanja, možeš koristiti različite online platforme za plaćanje, kao što su PayPal ili jednostavno ponuditi bankovnu uplatu. Važno je da proučiš naknade i uvjete korištenja da odabereš onu koja ti najviše odgovara.

Također, važno je biti siguran da imaš siguran sustav za obradu transakcija da zaštitiš sebe i svoje kupce.

Prednosti i nedostaci rada dropshippinga bez web shopa

Dropshipping je postao popularan način za pokretanje vlastitog posla, a raditi ga bez web shopa ima svoje specifične prednosti i nedostatke. Jedna od glavnih prednosti je što ne moraš imati vlastiti web shop, što može uštedjeti puno vremena i novca na razvoju i održavanju web stranice. Također, ne moraš se brinuti o skladištenju i upravljanju zalihama, što može smanjiti troškove poslovanja.

žena leži na kauču drži kreditnu karticu i laptop sa bijelim ekranom

Međutim, postoje i neki nedostaci u radu dropshippinga bez web shopa. Najveći nedostatak je što nećeš imati potpunu kontrolu nad svojim poslovanjem.

Ovisit ćeš o partnerima koji će ti isporučiti proizvode i koji će biti odgovorni za dostavu, a ako se nešto pođe po krivu, tvoj ugled može biti ugrožen. Također, u slučaju problema sa isporukom ili povratom proizvoda, tvoji klijenti mogu biti nezadovoljni, što može negativno utjecati na tvoj posao.

Prednosti:

 • Nema potrebe za izgradnjom i održavanjem web shopa
 • Niže početne investicije
 • Mogućnost brzog pokretanja poslovanja

Nedostaci:

 • Ograničen izbor proizvoda
 • Slaba vjerodostojnost
 • Ovisnost o dobavljaču i njihovoj dostupnosti
 • Nema potpune kontrole nad isporukom i vremenom dostave
 • Niska marža
 • Niska razina personalizacije i brendiranja

žena sretna sjedi ispred kauča sa laptopom i shopping vrećama

Savjeti za uspjeh u poslovanju bez web shopa

Nadamo se da ti je ovaj članak pružio korisne informacije i savjete o tome kako uspješno obavljati dropshipping posao bez web shopa.

Možda te je iznenadilo koliko izgleda jednostavno, no sada ti preostaje da se samostalno okušaš u dropshippingu. Iako toplo savjetujemo da otvoriš svoj Shopify account i izgradiš vlastiti web shop, ova je varijanta sjajna za one sa veoma niskim budžetom.

Evo nekoliko ključnih savjeta:

 1. Pronađi pouzdanog i iskusnog dobavljača s kvalitetnim proizvodima i konkurentnim cijenama.
 2. Istraži različite platforme za prodaju i odaberi onu koja najbolje odgovara tvojim potrebama i ciljevima.
 3. Izradi profesionalan profil na odabranoj platformi, s detaljnim opisima i kvalitetnim fotografijama.
 4. Nastoj održavati dobru komunikaciju sa dobavljačima i kupcima.
 5. Prati narudžbe i plaćanja, te obradi transakcije u najkraćem roku.
 6. Pridržavaj se pravila i uvjeta korištenja platforme za prodaju, te uvijek djeluj u skladu sa zakonom.

Sve u svemu, dropshipping bez web shopa može biti izuzetno isplativ posao, ukoliko se pridržavaš osnovnih savjeta i pronađeš svoju nišu na tržištu.

Ukoliko imaš dodatnih pitanja o dropshipping modelu i savjetima kako uspjeti sa dropshippingom , pronađi odgovore na 32 najučestalija pitanja o dropshippingu u Hrvatskoj.

Ivan Kapustić

Osnivač zajednice i stvaratelj edukativnog sadržaja. Iako je mlad, već godinama se bavi e-trgovinom i digitalnim marketingom. U ovom timu može savršeno obavljati zadatke na bilo kojoj poziciji. Kad nije prezaposlen voli kampirati, čitati knjige i snimati, te montirati Youtube videozapise.

Ostavi komentar