fbpx Skip to main content

žena tipka na računalu na kojem je prikazan google analytics

Ako vodiš svoju trgovinu na Shopify platformi, vjerojatno znaš koliko je važno pratiti i analizirati podatke o svojim kupcima i posjetiteljima web stranice. Jedan od najpopularnijih alata za praćenje podataka o posjetiteljima web stranice je Google Analytics.

Praćenje ponašanja i uvid u podatke o tvojim kupcima, omogućit će ti nove narudžbe. Znamo da je to ono što želiš i zato je važno da pročitaš ovaj članak do samog kraja.

Korištenjem Google Analyticsa možeš pratiti podatke poput broja posjetitelja, stopu napuštanja stranice, te vrijeme zadržavanja.

Naučit ćeš kako povezati svoj Shopify račun sa Google Analytics računom i krenuti pratiti podatke o svojoj web trgovini.

Što je Google Analytics?

Google Analytics je iznimno koristan alat za dropshipping jer omogućuje vlasnicima web trgovina da prate ponašanje svojih posjetitelja na web stranici.

Podaci su iznimno važni jer ti omogućuju da bolje razumiješ svoju ciljnu publiku i prilagodiš svoju marketinšku strategiju, te da privučeš više kupaca i povećaš svoju prodaju u dropshipping trgovini.

Također, Google Analytics ti omogućuje praćenje konverzijskih stopa, što ti može pomoći da bolje razumiješ koje kampanje donose najveću vrijednost za tvoju web trgovinu.

Najvažniji alati Google Analyticsa

Google Analytics je izuzetno svestran alat koji nudi mnogo različitih alata za analizu podataka o web stranicama. Međutim, neki od najvažnijih alata u Google Analyticsu su sljedeći:

  1. Real-time izvješća – Omogućuju ti da pratiš broj trenutnih posjetitelja na web stranici i da pratiš ponašanje posjetitelja u stvarnom vremenu.
  2. Pregled publike – Pruža detaljne informacije o tvojoj publici, kao što su dob, spol, lokacija.
  3. Pregled ponašanja na web stranici – Pruža informacije o tome koje stranice su najpopularnije na tvojoj web stranici i koliko vremena posjetitelji provode na njima.
  4. Izvješća o konverzijama – Pružaju informacije o tome koliko posjetitelja pretvaraš u kupce, kao i o tome koje kampanje i marketinške aktivnosti donose najviše konverzija.
  5. Alati za segmentiranje publike – Omogućuju ti da segmentiraš svoju publiku na temelju različitih kriterija, poput geografske lokacije, ponašanja na web stranici i drugih faktora.

statistika i grafikoni na listu papira pokazivanje fascikla

Kako povezati Google Analytics sa Shopifyem?

Vrijeme je da zajedno povežemo Google Analytics i Shopify od samog početka. Jednom kad to odradimo, imat ćeš uvid u vrijedne podatke koje ne možeš vidjeti nigdje drugdje.

1. Kreiranje Google Analytics računa

Ako još nemaš Google Analytics račun, prvo ćeš ga trebati kreirati. Otvori web stranicu Google Analytics i prijavi se sa svojim Google računom. Klikni na “Admin” ikonu i odaberi “New Account”. Slijedi upute za stvaranje računa i dodaj svoju web stranicu kao svoj prvi izvor podataka.

2. Dohvaćanje Tracking koda

Nakon što kreiraš svoj Google Analytics account, dohvatit ćeš tracking kod koji ćeš dodati na svoju Shopify web stranicu. Idi na “Admin” stranicu u Google Analyticsu i klikni na “Informacije o praćenju” ispod “Assets” odjeljka. Tamo ćeš pronaći svoj Tracking kod, koji ćeš kopirati.

3. Dodavanje Tracking koda na Shopify

Sada ćeš trebati dodati tracking kod na svoju Shopify web stranicu. Prijavi se u svoj Shopify račun i klikni na “Settings” u donjem lijevom kutu. Odaberi “Online store” i zatim “Google Analytics”. Unesi svoj Tracking kod u polje “Google Analytics ID” i klikni “Save”.

muškarac piše u bilježnicu u pozadini statistika i grafovi

4. Potvrda praćenja u Google Analytics

Nakon što si dodao Tracking kod na svoju Shopify web stranicu, trebaš provjeriti je li Google Analytics uspješno počeo pratiti podatke o tvom web prometu. Otvori Google Analytics i klikni na “Reports” odjeljak. Pod “Real time” odjeljkom, provjeri je li Google Analytics uspješno prikuplja podatke o tvom web prometu.

5. Postavljanje ciljeva u Google Analytics

Sada kada je tvoj Shopify povezan sa Google Analytics računom, vrijeme je za postavljanje ciljeva u Google Analyticsu. Klikni na “Admin” stranicu u Google Analyticsu i odaberi “Goals” ispod “View” odjeljka. Dodaj nove ciljeve, kao što su “Prijava na newsletter” ili “Dodavanje proizvoda u košaricu” i prati uspješnost svojih marketinških kampanja.

Analiziranje podataka u Google Analyticsu

Jednom kada postaviš ciljeve, vrijeme je da počneš analizirati podatke. U Google Analyticsu možeš pratiti broj posjetitelja, stopu napuštanja stranice, vrijeme zadržavanja na stranici, najpopularnije stranice na web stranici i mnoge druge korisne informacije koje ti mogu pomoći da poboljšaš svoju web trgovinu.

muškarac pokazuje na laptop dok u desnoj ruci drži statistiku na papirima

Prilagodba Google Analytics izvješća

Google Analytics nudi mnoge opcije prilagodbe izvješća kako bi bolje odgovarale tvojim potrebama. Možeš prilagoditi prikaz izvješća, stvoriti vlastite izvještaje i segmentirati podatke prema različitim parametrima.

Prilagodba izvješća može ti pomoći da brzo pregledaš podatke koji su ti važni i uštediš vrijeme u analizi podataka. Google Analytics nudi mnoge opcije prilagodbe izvješća, uključujući mogućnost promjene dimenzija i metrika, filtriranja podataka, stvaranja vlastitih izvještaja i segmentaciju podataka prema različitim parametrima.

Segmentacija podataka je izuzetno korisna jer omogućuje da se pogledaju podaci prema specifičnim skupinama korisnika, kao što su kupci koji su se vratili na web stranicu ili oni koji su ostavili košaricu.

Osim toga, prilagođavanje prikaza izvješća može se obaviti promjenom boja, vrste grafikona ili dodavanjem logoa tvrtke kako bi se izvješća prilagodila vizualnom identitetu tvrtke.

Korištenje Google Analyticsa za poboljšanje web stranice

Pomoću Google Analyticsa možeš saznati kako tvoji posjetitelji koriste tvoju web stranicu i pronaći područja koja treba poboljšati. Na primjer, ako primijetiš da veliki broj posjetitelja napušta tvoju stranicu prije završetka kupovine, možeš analizirati taj proces i vidjeti gdje se gubi njihov interes. Možeš testirati različite verzije stranice kako bi poboljšao svoje konverzije.

muškarac radi na laptopu sa statistikom na ekranu

Povezivanje Google Ads i Google Analyticsa

Ako koristiš Google Ads za oglašavanje svoje web trgovine, povezivanje Google Ads i Google Analyticsa može ti pomoći da bolje razumiješ svoje marketinške kampanje i bolje ciljati svoju publiku. Povezivanjem ova dva alata, možeš vidjeti koja oglašavanja generiraju najviše prometa i konverzija, kao i koja ciljna publika najbolje reagira na tvoje oglase.

Često postavljana pitanja

Ovo su neka od najćešćih poteškoća na koje možeš naletjeti prilikom povezivanja Google Analytics-a sa Shopify-em, stoga evo nekoliko informacija koje bi ti mogle biti korisne:

Je li povezivanje Google Analyticsa i Shopify računa besplatno?

Da, povezivanje Google Analyticsa i Shopify računa je besplatno.

Koliko dugo traje postavljanje Google Analyticsa?

Postavljanje Google Analyticsa na Shopify web stranicu traje samo nekoliko minuta.

Trebam li imati Google Ads račun da bih koristio Google Analytics?

Ne, ne trebaš imati Google Ads račun da bi koristio Google Analytics. Međutim, povezivanje Google Ads i Google Analyticsa može ti pomoći da bolje razumiješ svoje marketinške kampanje.

Kako mogu provjeriti je li Google Analytics ispravno postavljen na moju web stranicu?

Možeš provjeriti ispravnost postavljanja Google Analyticsa na svoju web stranicu korištenjem alata poput Google Tag Assistant ili Google Analytics Debugger.

Koje su neke od najvažnijih statistika koje mogu pratiti pomoću Google Analyticsa?

Najvažnije statistike koje možeš pratiti pomoću Google Analyticsa su broj posjetitelja, stopa napuštanja stranice, vrijeme zadržavanja na stranici, najpopularnije stranice na web stranici i konverzijske stope.

muškarac radi na laptopu a u lijevoj ruci drži šalicu kave

Zašto koristiti Google Analytics

Google Analytics je izuzetno koristan alat za vlasnike dropshipping web trgovina, koji im omogućuje da prate ponašanje svojih posjetitelja na web stranici i bolje razumiju svoju publiku.

Korištenje Google Analyticsa može ti pomoći da prilagodiš svoju marketinšku strategiju, privučeš više kupaca i povećaš prodaju. Međutim, korištenje Google Analyticsa može biti izazovno ako se ne zna što se traži ili ako se podaci ne interpretiraju ispravno.

Stoga, vlasnici web trgovina trebaju uložiti vrijeme i trud u učenje o tome kako se koristi Google Analytics i kako se podaci analiziraju kako bi se iskoristili najbolji rezultati. Također, važno je pratiti promjene u Google Analyticsu i nadopunjavati svoje znanje kako se alat razvija.

Google Analytics je jedan od moćnih alata u arsenalu svakog vlasnika web shopa. Zajedno s drugim marketinškim i analitičkim alatima, nudi širu sliku o tvojoj publici, te pomaže u postizanju zadanih ciljeva.

Ivan Kapustić

Osnivač zajednice i stvaratelj edukativnog sadržaja. Iako je mlad, već godinama se bavi e-trgovinom i digitalnim marketingom. U ovom timu može savršeno obavljati zadatke na bilo kojoj poziciji. Kad nije prezaposlen voli kampirati, čitati knjige i snimati, te montirati Youtube videozapise.

Ostavi komentar