fbpx Skip to main content

Znaš li da neki brendovi zarađuju tisuće eura mjesečno prodavajući majice bez da su ih unaprijed odštampali i naručili?

E, pa upoznaj print on demand – super cool način za prodaju majica bez da ih zapravo moraš imati na stanju.

U osnovi, print on demand je kao da imaš osobnog proizvođača koji samo čeka tvoje narudžbe.

Kad netko kupi majicu iz tvog online dućana, tek tada tvoj proizvođač uzme bijelu majicu i isprinta na nju tvoj dizajn i šalje ga krajnjem kupcu.

Tako ne moraš brinuti o skladištenju tona majica u svojoj garaži ili o tome da ti se stilovi izgube ili postanu zastarjeli.

Uz print on demand možeš dizajnirati i prodavati majice s bilo kojim motivom koji ti padne na pamet, a da ne moraš trošiti vrijeme i novac na skladištenje robe. Zgodno, zar ne?

Što je print on demand?

Print on demand (POD) je biznis model u kojem se proizvodi izrađuju tek nakon što je primljena narudžba od kupca, umjesto da se unaprijed proizvode i skladište.

Ovaj model omogućuje poduzetnicima da prodaju prilagođene proizvode, poput majica, šalica, ukrasa itd., bez potrebe za skladištenjem velike količine inventara.

Print on demand je postao popularan među poduzetnicima, umjetnicima i ljudima koji žele iskoristiti mogućnosti digitalne tehnologije i pokrenuti vlastiti posao s minimalnim rizikom i ulaganjem.

Osim toga, kupci također imaju koristi jer mogu dobiti personalizirane proizvode koji odražavaju njihov stil i osobnost.

Koliko se može zaraditi od njega?

Kada je riječ o print on demand (POD) poslovanju, potencijalna zarada može biti izuzetno raznolika. Neki prodavači ostvaruju značajne prihode, dok drugi imaju skromniju dobit.

Važno je imati na umu da uspjeh ovog poslovnog modela ovisi o različitim faktorima poput kvalitete dizajna, ciljane publike i marketinških strategija.

Ono što je ključno jest ulaganje truda i vremena u stvaranje privlačnih dizajna koji će privući potencijalne kupce.

Također, bitno je pravilno targetirati ciljanu publiku i koristiti efikasne marketinške kanale kako bi se proizvodi što bolje promovirali.

Ideja i dizajn

Prvi korak u pokretanju biznisa prodaje majica je imati jasnu ideju i kvalitetne dizajne.

Još prije toga je razmisliti kojoj će to publici biti namijenjeno. Na temelju želja tvoje publike možeš kreirati dizajne koji će ih privući.

Možeš istražiti trendove ili se jednostavno osloniti se na vlastitu kreativnost. Preporuka je da odabereš što specifičniju skupinu ljudi i da saznaš gdje se nalaze.

Možda voliš planinarenje i planiraš napraviti Facebook grupu gdje ćeš okupiti sve ljubitelje planinarenja i kampiranja. Pa, zašto onda na taj način ne dobiti i svoje prve kupce prodavajući majice u njihovom stilu.

Važno je osigurati da su tvoji dizajni originalni i privlačni. Budi opsjednut njihovim žargonom, gledaj što nose i kako se izražavaju.

Tada tvoj brend može jasno komunicirati njihovu poruku koju će ponosno nositi na sebi.

Registracija na Printify

Nakon što imaš dizajne, vrijeme je da se registriraš na plaftformi Printify.

Printify omogućuje poduzetnicima poput tebe da jednostavno stvaraju i prodaju prilagođene majice bez potrebe za skladištenjem inventara.

Registracija je jednostavna i besplatna, a pruža ti pristup raznim proizvođačima majica širom svijeta.

Za prvih 100 čitatelja ovog članka koji se registriraju, Printify je spremio posebnu ponudu u kojoj dobijaš jeftinije proizvode. Iskoristi kupon kod “dropshippinghrvatska”. Tako će tvoje marže biti veće.

Odabir majica i proizvođača

Nakon što si registrirao besplatan Printify račun, otvara ti se širok spektar mogućnosti u odabiru vrste majica i proizvođača koji će ih proizvesti.

Printify nudi razne opcije:

  • Različite vrste materijala, krojeva, boja i veličina.
  • Nudi visokokvalitetne proizvode.
  • Osigurava brzu isporuku.

Važno je da pažljivo pristupiš ovom koraku i odabereš pouzdanog proizvođača koji ne samo da nudi visokokvalitetne proizvode, već i osigurava brzu isporuku.

Kada biraš proizvođača, obratite pažnju na nekoliko ključnih faktora. Prvo, provjerite recenzije i reputaciju proizvođača.

Pregledavanje iskustava drugih korisnika može ti pružiti uvid u kvalitetu proizvoda i usluge proizvođača. Također, provjeri da li proizvođač ima iskustva u proizvodnji majica koje ti želiš prodavati.

Važno je također uzeti u obzir vrijeme isporuke. Brza isporuka ključna je za održavanje zadovoljstva kupaca i izgradnju reputacije tvog brenda.

Provjeri informacije o vremenu obrade narudžbi i procijenjenom vremenu dostave kako bi bio siguran da možeš zadovoljiti očekivanja svojih kupaca.

Nemoj zanemariti ni kvalitetu proizvoda. Majice trebaju biti izrađene od visokokvalitetnih materijala kako bi bile udobne za nošenje i trajne. Pobrini se da proizvođač koristi kvalitetne tkanine i tehnike tiska kako bi osigurao da tvoji dizajni izgledaju sjajno i da se dobro drže nakon višestrukog pranja.

Kada pažljivo odabereš vrstu majica i pouzdanog proizvođača, stvaraš temelje za uspješan print on demand biznis.

Izrada web shopa

Kada dođe vrijeme za pokretanje svoje internetske trgovine, nema boljeg izbora od Shopify platforme.

Shopify je vodeća platforma za e-trgovinu koja pruža izvanredne alate i resurse za stvaranje i upravljanje svojom trgovinom.

Integracija s Printifyjem olakšava automatsko ispunjavanje narudžbi, čineći tvoj proces prodaje majica bez skladišta još jednostavnijim i efikasnijim.

Izrada web shopa sa print on demand proizvodima će biti jednostavnija nego na bilo kojoj drugoj platformi. Da ne pričamo o tome koliko je vođenje bezbolno.

Ako želiš da naš tim odradit posao izrade tvoje web trgovine za svega nekoliko dana i uz garantirane rezultate, zakaži besplatne konzultacije.

Privuci potencijalne kupce

Nakon postavljanja trgovine, usredotoči se na marketing kako bi privukao kupce i povećao prodaju koristeći različite strategije.

Facebook grupe

Počni aktivno sudjelovati u relevantnim Facebook grupama koje ciljaju tvoju ciljanu publiku. Objavi slike svojih majica, priče o brendu te posebne ponude kako bi privukao pažnju članova grupa.

Pobrini se da tvoji postovi budu relevantni i vrijedni za članove grupe kako bi izgradili povjerenje i privukli kupce.

TikTok profil/Instagram stranica

Pokreni vlastiti TikTok profil ili Instagram stranicu posvećenu tvojoj trgovini i proizvodima. Kreiraj zabavne i privlačne sadržaje koji će angažirati tvoje pratitelje i potencijalne kupce.

Možeš dijeliti behind-the-scenes sadržaj, korisne savjete o stiliziranju majica ili jednostavno pokazati svoju kreativnost kroz različite video formate.

Suradnja s influencerima

U drugoj fazi marketinga, razmotri mogućnost suradnje s kreatorima koji imaju velik utjecaj u tvojoj ciljanoj publici.

Nađi influencere koji su relevantni za tvoj brand i ponudi im svoje proizvode u zamjenu za promociju na njihovim kanalima.

To može uključivati recenzije proizvoda, sponzorirane postove ili čak organiziranje giveawaya kako bi privukli pažnju njihovih pratitelja.

Kombiniraj ove marketinške strategije da proširiš svoj doseg i privukao što više potencijalnih kupaca.

Redovito objavljuj relevantan i privlačan sadržaj kako bi izgradio svoju marku i potaknuo angažman svoje publike.

Suradnja s influencerima može dodatno pojačati vidljivost tvoje trgovine i povećati prodaju.

Optimiziraj i skaliraj

Nakon što uspostaviš svoju prisutnost na tržištu i počneš privlačiti kupce, vrijeme je da se fokusiraš na optimizaciju i skaliranje svojeg poslovanja.

Redovito analiziraj performanse svoje trgovine kako bi identificirao što dobro funkcionira i što možeš poboljšati.

Poboljšaj korisničko iskustvo na svojoj trgovini optimiziranjem dizajna stranice, procesa kupovine i plaćanja.

Prouči podatke o prodaji, angažmanu na društvenim mrežama i povratne informacije kupaca kako bi donosio informirane odluke o budućim marketinškim strategijama.

Testiraj različite elemente trgovine kako bi vidio što najbolje djeluje u privlačenju i zadržavanju kupaca.

Kada vidiš da tvoj biznis raste i da imaš stabilan tok prodaje, razmisli o strategijama za skaliranje poslovanja.

Razmisli o automatizaciji nekih ključnih procesa kako bi uštedio vrijeme i resurse.

To može uključivati korištenje alata za upravljanje zalihama, automatizirane marketinške kampanje ili čak outsourcing određenih poslovnih funkcija.

Kroz kontinuiranu optimizaciju i skaliranje svog poslovanja, možeš stvoriti temelje za dugoročni uspjeh i rast svoje trgovine majicama bez skladišta.

Kreni odmah u akciju

Započeti unosan biznis prodajom majica bez skladišta može biti izazovan, ali uz prave korake i strategije, možeš ostvariti uspjeh.

Print on demand (POD) biznis model pruža ti mogućnost prodaje prilagođenih proizvoda, poput majica, bez potrebe za skladištenjem inventara. Važno je imati jasnu ideju i kvalitetne dizajne koji će privući tvoju ciljanu publiku.

Registracija na platformi poput Printifyja pruža ti pristup raznim proizvođačima majica širom svijeta, čineći proces stvaranja i prodaje svojih proizvoda jednostavnim.

Ako trebaš bilo kakvu pomoć u vezi dropshippinga, stojimo za tebe na raspolaganju.

Ivan Kapustić

Osnivač zajednice i stvaratelj edukativnog sadržaja. Iako je mlad, već godinama se bavi e-trgovinom i digitalnim marketingom. U ovom timu može savršeno obavljati zadatke na bilo kojoj poziciji. Kad nije prezaposlen voli kampirati, čitati knjige i snimati, te montirati Youtube videozapise.

Ostavi komentar