fbpx Skip to main content

U posljednje vrijeme često dobijamo upite od Etsy trgovaca koji bi voljeli otvoriti svoj Shopfiy web shop kako bi povećali prodaju i proširili poslovanje.

“Pozdrav, uspješno prodajem svoje proizvode na Etsyu, ali zanima me je li dobra ideja izgraditi posebnu Shopify web trgovinu?”

Iako je Etsy odlična platforma za početak, ona ima brojna ograničenja. Bilo da želiš uspostaviti jači identitet robne marke ili povećati svoju prodaju, moraš znati nekoliko bitnih činjenica.

Ako prodaješ na Etsyu i razmišljaš o izgradnji vlastitog web shopa, ovo je blog koji je namijenjen samo za tebe. Saznaj što propuštaš, kojem modelu trebaš dati prednost, zašto je važno imati vlastiti web shop pored Etsy profila i koje su prednosti, te nedostaci ovih dviju platformi.

Trebaš li odustati od jedne platforme?

Naš odgovor je – nikako! Ukoliko želiš otvoriti Shopify trgovinu, daleko od toga da je nužno prekinuti prodaju putem Etsya ili obrnuto. Istovremeno možeš koristiti obje platforme za ostvarenje prilike da izgradiš moćan i stabilan brend.

Vrijeme je da usporedimo prodaju putem Etsya i Shopifya da kasnije možeš donijeti odluku vezanu uz odabir najbolje platforme za tebe.

Zašto prodavati na Etsyu?

Etsy je postao jedan od najpopularnijih marketplacea za početnike i iskusne prodavače. S više od 80 milijuna korisnika, postao je nevjerojatan način za prodaju proizvoda bez izgradnje vlastite web trgovine.

Etsy nudi brojne alate i druge pogodnosti, što ga čini jednim od najaktivnijih i najvećih internetskih prostora za prodaju proizvoda. Međutim, postoje ograničenja koja je važno uzeti u obzir prilikom skaliranja poslovanja.

Prednosti

Jednostavnost korištenja

Jedna od istaknutijih prednosti prodaje na Etsyu je mogućnost uspostavljanja i održavanja trgovine. Ako je prodaja na ovoj platformi, tvoj sporedni posao i želiš da tako ostane, onda bi Etsy trebao zadovoljavati sve tvoje potrebe.

Publika je već tamo

Pridruživanjem Etsy platformi imaš pristup milijunima aktivnih korisnika. Iako ovo označava veću konkurenciju, uz to daje znatno opsežan skup korisnika koji ti mogu pomoći da postaviš svoje proizvode i vrlo jednostavno zadobiš kupce!

Nedostaci

Naknade za unos i transakcije

Većina platformi primjenjuje naplatu transakcijskih naknada, no Etsy je malo pretjerao sa svojih 6,5% naknade. Stjecanjem vlasništva nad svojim web mjestom možeš skratiti ili čak u potpunosti eliminirati te naknade.

Visoka konkurencija

Još jedan nedostatak s kojim se Etsy prodavači suočavaju je velika konkurencija. Tisuće korisnika prodaju vrlo slične proizvode, sve unutar iste prodajne platforme, tako da može biti teško istaknuti se među prodavačima.

Rizik od prisilnog zatvaranja trgovine

Nažalost, Etsy je platforma kojom ne upravljaš samo ti, što nije slučaj kod Shopifya. Postoji velik broj trgovaca koji su doživjeli iskustvo iz noćne more.

Dešavalo se da su Etsy trgovci potpuno nesvjesno kršili pravila zbog kojih su njihove trgovine bivale trajno zatvorene. Zamisli da napokon uspiješ ostvariti solidan mjesečni prihod i samo odjednom, Etsy zatvori tvoj shop.

Ovo može biti veoma frustrirajuće. Zato je posjedovanje alternativne trgovine sjajna odluka koja može ublažiti tvoju bol u najgorem mogućem scenariju.

Ako želiš izbjeći ovu situaciju svakako bismo ti preporučili da pregledaš sve politike kojih se Etsy pridržava.

Male šanse za veliku zaradu

Najvažnija stvar koju bi svaki trgovac trebao uzeti u obzir, jest mogućnost rasta i širenja brenda. Ova platforma u tom slučaju, nije najbolja za tebe.

Ukoliko koristiš samo Etsy, teško ćeš skalirati svoje poslovanje. Ovdje imaš poprilično uzak i ograničen izbor marketinških strategija s kojima možeš pridobiti kupce.

Zašto koristiti Shopify?

Iako Etsy nudi dobre alate za početak, izrada vlastitog web shopa putem Shopifya otvara vrata mnogim prilikama u online poslovanju.

Posjedovanje tvoje web trgovine daje ti potpunu kontrolu nad dizajnom i marketinškim pristupom, što ti omogućuje da razviješ svoj brend i dosegneš enormni broj kupaca!

Prodaja putem Shopifya pruža niz prednosti nad Etsyem, ali obično zahtijeva više predanosti. Dakle, prije nego što se odlučiš, važno je razmotriti prednosti i mane posjedovanja vlastitog web shopa.

Prednosti

Sloboda u svakom mogućem smislu

Najistaknutija dobrobit posjedovanja vlastitog web shopa je sloboda. Ovo znači da samostalno možeš odabrati font, boje, slike i dizajn tvoje trgovine.

Na taj način svojoj publici možeš pružiti personaliziranu i brendiranu trgovinu što će svakako cijeniti više od jednostavnog Etsy profila.

Niže naknade

Kreiranje vlastitog web shopa putem Shopifya obično znači niže naknade za transakcije. Iako održavanje trgovine donosi vlastita ulaganja, obično su korisnici podložni znatno manjim naknadama za transakcije nego na Etsyu.

Ukoliko nisi sposoban sam izgraditi vlastiti web shop, preporučamo da pronađeš svojeg dizajnera koji će to odraditi na profesionalnoj razini.

Marketing i povećanje prodaje

Shopify nudi jedinstvenu platformu za izgradnju brenda kao i za zadržavanje publike. Prodajni potencijal je na ovoj platformi daleko bolji nego što je kod Etsya.

Otvaranjem web shopa, otvaraš vrata nizu početnih marketinških strategija koje omogućuju znatno veći promet. Email marketing, plaćeni oglasi, content marketing samo su neki načini za dovođenje ogromnog broja kupaca.

Shopify ti može poslužiti kao backup

Ukoliko već prodaješ na Etsy platformi i zadovoljan si rezultatima, toplo preporučamo da uložiš vrijeme ili novac za izgradnju vlastitog web shopa. Ne samo da će tvoj brend izgledati profesionalnije, već češ imati i drugi prodajni kanal.

Slanje posjetitelja na Etsy profil direktno sa tvojeg web shopa, također nije loša zamisao. Imaš priliku dovući kupca u web shop putem bilo kojeg marketinškog kanala, te ga poslati na Etsy profil da izvrši kupnju.

Nedostaci

Održavanje i upravljanje

Ako si početnik i ne znaš kako upravljati web trgovinom, imat ćeš male poteškoće sa održavanjem web mjesta. Ono što smo zaboravili napomenuti je Shopifyeva jednostavnost i fleksibilnost.

Vrlo lako možeš pohvatati sve njegove funkcije, no računaj na to da će ti trebati dodatno vrijeme da shvatiš kako funkcionira. Ovaj nedostatak možeš riješiti gledanjem tutorijala o Shopify platformi.

Naknade za domenu i Shopify plan

Budimo realni, 25€ za plan na mjesečnoj bazi i nije velika cifra. Budući da je Etsy besplatan, ovu činjenicu smo svrstali kao nedostatak.

Ukoliko želiš u svojem web shopu imati razna proširenja, trebat će ti još nešto novca sa strane. Registraciju domene također je neizbježna, no platit ćeš je svega 10-15€ godišnje.

Zaključak

Bez sumnje, Shopify je definitivno bolji izbor što se tiče online prodaje. Njegova jednostavnost, fleksibilnost, te alati koje nudi su daleko bolji od Etsya. Ne samo da ćeš doprijeti do većeg broja kupaca, već ćeš imati potpunu kontrolu nad cijelim mjestom.

Ukoliko prodaješ samo par ručno izrađenih proizvoda, nema potrebe za dodatnim ulaganjem u Shopify trgovinu, iako ti može biti od koristi.

Etsy trgovci bi trebali povezati svoj profil sa Shopify trgovinom što je prije moguće. Sve proizvode pomoću plugina, možeš prebaciti gotovo jednim klikom.

Čak i da u svojoj web trgovini ne prodaš apsolutno ništa, tvoj će brend izgledati superiornije. Samim time, posjeduješ i alternativni kanal prodaje koji ti može poslužiti ukoliko se nešto desi tvojem Etsy profilu.

Web shopovi za poduzeća

Osim naših standardnih B2C usluga, nudimo i B2B usluge izrade web shopa.
Ukratko nam opišite zadatak za nas.
Odaberi svoj budžet kako bismo znali prilagoditi ponudu.
Ivan Kapustić

Osnivač zajednice i stvaratelj edukativnog sadržaja. Iako je mlad, već godinama se bavi e-trgovinom i digitalnim marketingom. U ovom timu može savršeno obavljati zadatke na bilo kojoj poziciji. Kad nije prezaposlen voli kampirati, čitati knjige i snimati, te montirati Youtube videozapise.

Ostavi komentar